Zagorci odavno misle zeleno i dalje prkose deindustrijalizaciji

Autor: Darko Bičak , 20. rujan 2015. u 22:00
Željko Kolar ispred zgrade Županije čiju energetsku obnovu privode kraju/Marko Jurinec/PIXSELL

Broj novozaposlenih veći je za 1403 osobe u odnosu na 2014. Prerađivačka industrija ostvaruje polovicu prihoda i zapošljava gotovo polovicu zaposlenih u županiji.

Zagorske tvrtke ostvaruju 32,9 posto ukupnih prihoda na stranim tržištima, dok prosječno poduzetnici na razini Hrvatske vani ostvaruju 17,4% ukupnih prihoda, otkriva krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Županija kojoj je na čelu bilježi stalan rast izvoza i suficit vanjskotrgovinske razmjene te udjela prihoda ostvarenih na stranim tržištima. Pokazatelj uspješna poslovanja, objašnjava, uz ostalo je broj je izdanih građevinskih dozvala poslovnim subjektima; u posljednjih godinu dana izdana je 21 dozvola za gradnju i proširenje proizvodnih objekata. Broj novozaposlenih u 2015. veći je za 1403 osobe u odnosu na 2014., stopa nezaposlenosti s lanjskih je 18,8% pala na 15,5 posto. 

 

1765obveznika

poreza na dobit poslovalo je lani u županiji

Koji su glavni sektori na kojima se temelji županijsko gospodarstvo? 
Prerađivačka industrija temeljna je grana gospodarstva na ovim prostorima, oduvijek je zauzimala vrlo važno mjesto u gospodarstvu i obrtništvu naše županije. Za razliku od trenda deindustrijalizacije na razini RH, prerađivačka industrija naše županije zadržava visoki značaj te ostaje generator gospodarskog rasta i zaposlenosti. Značajni su i trgovina, građevinarstvo, djelatnost prometa i veza te turizam. U većini djelatnosti investira se u proizvodne prostore i opremu s ciljem jačanja konkurentnosti. U 2014. u dugotrajnu imovinu investirao je 491 poduzetnik u iznosu 538 milijuna kuna. Najveći pojedinačni investitor u dugotrajnu imovinu u 2013. i 2014. bila je tvrtka Vetropack Straža, tvornica stakla iz Huma na Sutli.  Na području Huma na Sutli u tijeku je investicija tvrtke Omco Croatia. Kroz tri godine, uključujući i 2015., planira se investicija od 36 mil. eura, od čega oko 15 mil. eura u proizvodno-poslovne prostore, a 21 mil. u opremu, čime se planira povećanje proizvodnje 30-40 posto. U suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, jedinicama lokalne samouprave i poslovnim bankama kreditnim linijama Lokalni projekti razvoja i Mjera 1 "Kreditom do konkurentnosti" potičemo razvoj gospodarstva subvencijom kamatnih stopa za mala i srednja poduzeća te obrte, ali i omogućujemo kreditiranje poduzetnika početnika. Interes poduzetnika stalno raste, putem poduzetničkih kredita žele riješiti ponajprije proizvodni prostor i nabavu strojeva. Naša je županija za subvenciju kamate za period od 1. siječnja 2011. platila 2,3 milijuna kuna. U veljači smo raspisali natječaj "Kreditom do uspjeha 2014. Mjera 1 – Kreditom do konkurentnosti". Kvota je 68 milijuna kuna, a povjerenstvo je dosad pozitivno riješilo 34 zahtjeva u iznosu 57.986.513 kn.

 

17638radnika

su zapošljavali

Koje tvrtke biste izdvojili kad je riječ o zapošljavanju, ukupnom prihodu, investicijskom potencijalu…? 
Prerađivačka industrija ostvaruje polovicu ukupnih prihoda (48,5%) te zapošljava gotovo polovicu zaposlenih u županiji. Većinu proizvoda izvozi na strana tržišta, gdje ostvaruje gotovo polovicu prihoda. Najznačajnije su metaloprerađivačka industrija, proizvodnja nemetalnih mineralnih proizvoda te tekstilna industrija. Navedene tri djelatnosti ostvaruju dvije trećine ukupnih prihoda, rashoda i broja zaposlenih te čak četiri petine ukupnog izvoza prerađivačke industrije naše županije. Najznačajnije tvrtke u prerađivačkoj industriji su AquafilCRO, Dundo promet, Inkop obuća, Jedinstvo, Kostel promet, Kotka, Omco Croatia, Print Centar Krapina, Predionica Klanjec, Regeneracija, Stražaplastika, TPK Orometal, Valoviti papir Dunapack, Vetropack Straža, Zagorka. Trgovina na veliko i malo druga je gospodarska djelatnost po važnosti u županiji, njezini su najvažniji predstavnici Strahinjčica, Trgocentar  i Trgostil. Važni su i građevinarstvo, djelatnost prometa i veza te turizam. Neke od najznačajnijih tvrtki u ovim granama djelatnosti su Gotra logistika, M.I. Hršak, Presečki grupa, Varjačić, a lider u kontinentalnom dijelu turizma su Terme Tuhelj, Terme Jezerčica, vodeni park Aquae Vivae.

 

9,89mlrd.

kuna bili su im ukupni rashodi

Koliko je razvijeno malo poduzetništvo? 
Mali poduzetnici temelj su svakoga gospodarstva zbog dinamične strukture, inovativnosti i neovisnosti. Oni čine 97,6 posto poduzetnika naše županije, u 2014. su zapošljavali 54,7% ukupno zaposlenih te su ostvarili 45,2% ukupnih prihoda i 46,7% ukupnih rashoda županije. Mali poduzetnici ostvarili su najveću razinu investicija u 2014. Njihova znatnija uloga očekuje se i u budućnosti jer su mnogi od njih počeli kao mikro poduzetnici, a danas su jedni od značajnijih gospodarskih subjekata. Iako je važnost malog poduzetništva neupitna, ne smije se zanemariti važnost srednjeg i velikog poduzetništva, koje ostvaruju preostalih 54,8% ukupnih prihoda, 53,3% rashoda te zapošljava 45,3% ukupne radne snage, a čini svega 2,4% poduzetnika. Iako veliki poduzetnici imaju tek malen udjel u broju tvrtki u našoj županiji (0,3%), ostvaruju značajne prihode i rashode, imajun najveću dobit i najveću razinu izvoza. 

 

204,8milijuna

kuna iznosila im je dobit

Koliko je vaša županija uspješna u korištenju novca iz europskih fondova? 
Od vremena kad su nam na raspolaganju bili pretpristupni fondovi (2006.- do lipnja 2015.) ukupno je započeto i realizirano projekata u vrijednosti preko 106 milijuna kuna. To se odnosi na projekte koji su financirani iz programa prekogranične suradnje, IPARD programa, Europe za građane, Progress, IPA komponente za razvoj ljudskih potencijala, Srednjeeuropske inicijative, Interreg IIIB programa, Mladi na djelu te Europskog socijalnog fonda koji smo počeli koristiti u srpnju 2013. Ako tome pridodamo i projekte koji su bili sufinancirani sredstvima Europske investicijske banke u iznosu od 204 milijuna kuna, dobivamo ukupan iznos od 310 milijuna kuna vrijednosti projekata u proteklih 10 godina koji su bili sufinancirani sredstvima EU. Sad se provode i projekti na području županije vrijednosti veće od 22 milijuna kuna, koji se financiraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i europskog socijalnog fonda. Sudjelovalui smo u projektima prekogranične suradnje sa Slovenijom, projektima koji su se financirali sredstvima PROGRESS programa, EIB-a te programima Europskog socijalnog fonda. Sredstvima EIB-a sufinanciran je projekt provedbe energetske učinkovitosti u osnovnim i srednjim školama naše županije vrijedan više od 10 milijuna kuna. Naša županija sudjelovala je, dakle, u provedbi projekata koji su završeni u ukupnoj vrijednosti većoj od 66 milijuna kuna. To su projekti većinom financirani kroz program prekogranične suradnje te kroz sredstva Europskog socijalnog fonda. U tijeku su projekti vrijednosti veće od 11 milijuna kuna (RIDE&BIKE, EECULTURE, Baltazar2, Partnerstva i mogućnosti te Rethink).

Kako ste postali prvacima u energetskoj učinkovitosti? 
Među prvima smo prepoznali obnovljive izvore energije i učinkovito korištenje energije kao nerazdvojnu cjelinu koja treba pridonijeti održivom razvoju našega društva. Još 2009. s REGEA-om naša je županija vlastitim sredstvima pokrenula poticanje sufinanciranja ugradnje sustava obnovljivih izvora energije i kasnije mjera energetske učinkovitosti u kućanstvima, da bi u 2011. vrijednost projekta prepoznao i Fond za zaštitu okoliša, koji se uključio davanjem financijske pomoći jedinicama regionalne samouprave. Više od 85% izvođača radova za obiteljske kuće bilo je iz naše županije. Od ove godine riječ je o nacionalnom programu energetske obnove obiteljskih kuća na koji se mogu izravno javljati svi građani. Kroz energetsku obnovu kuća dosad su ugrađena 334 sustava obnovljivih izvora energije i provedeno 208 mjera energetske učinkovitosti, za što je osigurano 11 mil. kn, a dosad  je isplaćeno 9 milijuna. U obnovu 10 osnovnih škola utrošeno je 10 milijuna kuna. Područje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije jedan je od naših prioriteta. Posebnu pažnju posvećujemo zgradarstvu, objektima u nadležnosti Županije, gdje se energetski saniraju osnovnoškolske ustanove i školske dvorane, ali i drugi javni objekti. Aktualni su projekti energetske obnove objekata pod kulturnom baštinom. Radovi na zgradi Županijske uprave u Krapini privode se kraju, riječ je o projektu koji je sufinanciran u sklopu Operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. Potkraj kolovoza počeli su radovi na uspostavi energetskog centra Bračak kao regionalnog centra izvrsnosti i znanja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore. Vrijedan je 24 mil. kn, a pružat će stručnu potporu svim županijama, gradovima i općinama u realizaciji energetskih i razvojnih strategija.

U turizmu rastemo dvoznamenkasto

Koliki je turistički potencijal županije?

Turistički potencijal je neupitan jer je unutar jednog sata vožnje Zagreb s gotovo milijun stanovnika i potrošačkom moći značajno iznad hrvatskog prosjeka, a u tranzitu kroz Krapinsko-zagorsku županiju prolaze milijuni potencijalnih posjetitelja. Pritom ne treba zanemariti i značajan potencijal sjevernijih tržišta u neposrednoj blizini, ponajprije Slovenije i Austrije. Turistički sektor Zagorja sve više se razvija na visoko profesionalan način, primjenom aktivnog destinacijskog menadžmenta i marketinga, kreativnim razvojem proizvoda i doživljaja, proaktivnim upravljanjem zadovoljstva posjetitelja, te partnerskim djelovanjem svih sudionika turističkog povezanog sektora. Od 2011. do 2014. ukupni smještajni kapaciteti su porasli za 17% (otvaranje hotela Well). Već tri godine rastemo u ostvarenom broju dolazaka i noćenja, i to dvoznamenkastim brojkama. Najveći broj noćenja ostvaruju hoteli. Ove smo godine krenuli u izradu master plana razvoja turizma 2016.-2025. Ono što želimo postići u idućih deset godina i što smo definirali kao ključne učinke modela rasta jest da naša županija postaje regija od gotovo milijun noćenja. Direktni i ukupni prihodi od turizma će biti 7 puta veći od današnjih do 2025. Svake godine rastemo brojem noćenja i sve je veći interes turista za našu županiju, ali uz investicije od 150 mil. eura očekujemo značajnije iskorake i sigurni smo da će u suradnji s našim turističkim sektorom to biti realnost za 10 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close