Zadarski konopi i pletenice ribarima donose stabilnost i mir na pučini

Autor: Sergej Novosel Vučković , 30. kolovoz 2018. u 22:00
U pogonu u Zadru je šestero radnika/FOTOLIA, PD

Tvrtka Multiplet nosi se sa sve težim uvjetima proizvodnje.

U zadarskom Multipletu ne kriju da pamte i sretn(ij)e dane, već 25 godina bave se proizvodnjom konopa i pletenica, obitelj Sulen pokrenula je tvrtku te 1993., još u jeku ratnih zbivanja otac i majka počeli su plesti, specijalizirajući se za ribarstvo i nautiku.

Danas Multiplet drže brat i sestra, Nikica Sulen i Jasenka Hrboka, majka povremeno pripomaže, tako uskače i na telefon, dok su mladi odsutni na poslovnim sastancima ili putovanjima. Ukupno je zaposlenih šestero, od toga direktno u proizvodnji četvero. "Svake godine je jedan radnik manje", kaže Hrboka, potvrđujući o sve težem položaju u tom svom području. Posebnost im je proizvodnja svih pletenica i konopa, s tim da su najviše zastupljeni pletenicama za parangale i za vezivanje i sidrenje brodova. I kao što se u pomorstvu kaže da je to "kruh sa sedam kora", možda isto vrijedi i za većinu uz more povezanih djelatnosti, o čemu svjedoči Jasenka Hrboka.

"Proizvodnja u ovoj našoj branši se definitivno ne isplati. Konkurencija su nam istočna tržišta, bolje rečeno nisu nam konkurencija nego se mi protiv proizvoda s cijenama s tog tržišta uopće ne možemo boriti. Sirovinu inače uglavnom nabavljamo u Njemačkoj, Italiji i Sloveniji jer kod nas naravno više nema proizvodnje sirovine za naše potrebe", žalosno će Zadranka, voditeljica financija u tvrtki. 

Kaže da njene ocjene vjerojatno zvuče kao kukanje, no, kad sirovina poskupljuje, a dužni su je plaćati u roku 30 do 60 dana, a oni moraju pletenicu prvo proizvesti te prodati i naplatiti napravljeno, što traje ponekad i 150 dana, onda i ne može biti optimističnija. Ipak može reći čime je zadovoljna.

"Naše artikle odlikuje kvaliteta i mogućnost izrade malih količina i izvedbi po narudžbi kupca (boja, dužina, promjer). Kupce imamo iz cijele Hrvatske i na to smo jako ponosni. U marinama nismo previše prisutni, više smo se bazirali na male trgovine i direktno ribare, ali plan nam je i ulazak u marine. Nešto i izvozimo, nekad je to bilo i 65 posto proizvodnje, danas je manje", objašnjava Jasenka Hrboka.  Njihovo doba je ovo ljetno, koje je na završetku, jer – taj je period, kažu – prekratak.

Ribari, nastavljaju proizvođači konopa iz Zadra, sve opreznije ulažu u opremu jer se zakoni mijenjaju svako malo. Kupaca, dakle, imaju, zbog prepoznate kvalitete i cijene.  "Nju ne smijemo dizati zbog jeftine uvozne robe. Zadnje godine su nam ionako teške", k ažu iz Multipleta. Pokušavajući u muci naći i vedrije strane, ističu da je dobra stvar ovakve proizvodnje što je svaki dan drugačiji i stalno se nešto mijenja, te činjenica što je "divan osjećaj vidjeti kako nekome pomažemo". U Multipletu vjeruju da će proizvodnja ponovno postati stup lokalnoga gospodarstva, a oni bi ga imali čime učvrstiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close