Za vodovode 22 milijarde kn do 2023.

Autor: Darko Bičak , 04. travanj 2017. u 07:51
Jürgen Mandl i Zlatan Fröhlih/R. Anić/PIXSELL

U Hrvatskoj djeluje više od 600 poduzeća iz Austrije, a na jučerašnji skup u Zagrebu došlo je 30-ak austrijskih tvrtki.

Hrvatska i Austrija imaju višegodišnju tradiciju poslovne suradnje koja se proteže i kroz nekoliko bivših država, a trenutno je Austrija naš 5. po veličini vanjskotrgovinski partner, rečeno je na Austrijsko-hrvatskom gospodarskom skupu koji se jučer održao u Zagrebu. 

Velik interes
U hrvatsku metropolu je došlo 30-ak austrijskih tvrtki, uglavnom iz sektora tehnologije zaštite okoliša, graditeljstva i infrastrukture koji traže partnere za suradnju. S druge strane, interes za poslovanje s austrijskim tvrtkama pokazalo je 40-ak domaćih poduzeća, uglavnom komunalnih, koja bi željela s austrijskim znanjem u povlačenju novca iz EU fondova lakše isfinancirati svoje infrastrukturne projekte

. Jürgen Mandl, predsjednik Koruške komore, koja je uz HGK – Komoru Zagreb, bila organizator ovog skupa, istaknuo je važnost hrvatskog tržišta za austrijsko gospodarstvo. "Ovdje trenutno posluje više od 600 austrijskih tvrtki, od čega 60-ak iz same Koruške. Veze Hrvatske i Austrije su duge i čvrste te je sasvim prirodno da se želi produbiti suradnja, kako dviju društava, tako i njihovih gospodarstava i kroz suradnju na velikim infrastrukturnim projektima", kazao je Mandl. 

Vodno gospodarstvo
Važnost suradnje istaknuo je i Zlatan Fröhlih, predsjednik HGK – Komore Zagreb. "Sam sporazum zagrebačke i koruške komore je potpisan 2007., ali suradnja poduzetnika je toliko jaka da se ona odvija i bez nas. Mi samo pokušavamo pomoći da bude još bolja", kazao je Fröhlih. Dodao je da je hrvatska Vlada odobrila da HGK otvori predstavništvo u Beču, a što bi se trebalo dogoditi  za mjesec ili dva.

Robert Kartelo, voditelj EU projekta u Hrvatskim vodama, istaknuo je da naša zemlja do 2023. planira samo u razne projekte vodovoda i odvodne investirati gotovo 22 milijarde kuna. S austrijske strane su u Zagreb došle multinacionalne tvrtke poput Siemensa, ali prevladavaju one manje poput Activa, Agrua, Alroke, Bärena, Conditusa i ostalih. Na skup u Zagrebu došao je i Hrvoje Košćec, gradonačelnik Sv. Ivana Zeline koji želi pronaći investitore za dva zelinska projekta. Jedan se odnosi na revitalizaciju bazena gradnjom modernog turističko-rekreacijskog centra, a drugi je istraživačko-medicinski centar vezan uz termalne izvore u blizini Sv. Ivana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close