Za povlačenje EU novca neophodni mladi eksperti

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 03. travanj 2017. u 22:00
Sudionici panela o mogućnostima korištenja EU fondova u razvoju gospodarstva, kulture i turizma Solina/I. Čagalj/PIXSELL

Solin je uspio stvoriti pozitivnu klimu među poduzetnicima i ojačao svijest o važnosti projekata i suradnje za zajednicu.

Fondovi Europske unjie razvojna su prilika za Solin, istaknuli su u sklopu panel diskusije posvećene europskim izvorima financiranja zamjenik gradonačelnika Grada Solina Dalibor Ninčević i Ivana Tokić iz Turističke zajednice Grada Solina. Struktura gradskih proračuna dovoljna je za realizaciju tek temeljnih projekata, zbog čega su iznimno važni mladi eksperti koji poznaju način prijave i funkcioniranje europskih fondova.

Primjerice, Solin kao destinacija arheološkog i povijesnog turizma još uvijek nije iskorišten u skladu s mogućnostima, čemu su kao prepreka postavljeni i problemi neriješenih imovinsko-pravnih odnosa te indeks razvijenosti ovog područja. Do unatrag nekoliko godina EU fondovi bili su nepoznata sfera, pojasnila je Dražana Halar, voditeljica Ureda za fondove EU Grada Velike Gorice i voditeljica radne skupine Udruge gradova za EU fondove i projekte.

 "Koordinacija državne i lokalne razine nije nam jača strana. Postoje jednomjesečni sastanci regionalnih koordinatora i ministarstva, a lokalnu se razinu, najbližu stanju na terenu nerijetko ne pita previše. Prepreka je i nedostatak kadra, ali i fiskalni kapaciteti lokalne samouprave jer ipak oni dio sredstava moraju odvojiti iz svog proračuna. Trebamo se početi programirati za sljedeće razdoblje kako ne bismo uradili iste propuste", naglasila je Halar. Nakon prvog iskustva i gubljenja vremena u korištenju dostupnog europskog novca do osvježenja je ipak došlo zahvaljujući novim resornim ministrima, dodao je Jozo Sarač, v.d. ravnatelja Javne ustanove za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA SD.

"Razvijamo partnerski odnos zahvaljujući većem udjelu informacija koje razmijenimo. Sa Solinom imamo izvrsnu suradnju koju karakterizira i odlična baza projekata, dostupna svim načelnicima i gradonačelnicima Splitsko-dalmatinske županije. Zbog iznimne složenosti pojedinih projekata ne pokazuju svi jednak interes", napomenuo je Sarač. Da se kvaliteta suradnje lokalne i nacionalne razine ne može generalizirati, složila se i Marijana Žižić, voditeljica međuregionalnog URBACT projekta posvećenog održivom razvoju u Solinu. "Kontrolna tijela prate rad na URBACT-u, ali je komunikacija nešto otežana jer se upiti ne odvijaju direktno te se nekad izgube putem posrednika.

S druge strane, a s obzirom na ideje i projekte koje želimo realizirati još nam nedostaje radne snage. Nas nekoliko radi i po 12 sati", kazala je. Ivana Tokić iz TZ Solina pohvalila je napore koje taj grad, za razliku od uočene inertnosti u drugima, ulaže u razvoj lokalne zajednice. "Ojačala je svijest o važnosti projekata i suradnje se s jednog projekta razvijaju i dalje. Stvara se mreža kontakata, a radi se na informiranosti poduzetnika i javnosti. Složila bih se da je Solin uspio stvoriti pozitivnu klimu na opće zadovoljstvo sviju".

Direktor Tehnološkog parka Sveučilišta u Splitu, Krešimir Budiša, surađuje na ili vodi više županijskih razvojnih i infrastrukturnih projekata. "Obnova studentskog doma, dva velika projekta za istraživanje i razvoj, kampus na Klisu te brojni drugi projekti nalaze se u različitim fazama. Radi se o kompleksnim zahvatima koji će se realizirati novcem EU fondova. U svaki od njih putem radnih sastanaka bili su uključeni poduzetnici i start up zajednica, govoreći o materijalima i opremi koja im je potrebna iz prve ruke, a takav pristup donosi multiplicirajuće efekte. Složio bih se, prema navodima ministrice Gabrijele Žalac, da nam u ovom trenutku u sustavu nedostaje tisuću ljudi zbog čega je važno obrazovanje novih generacija", dodao je Budiša. 

Komentirajte prvi

New Report

Close