Za poduzetnike osigurali 35 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2018. u 09:27
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Neke od ovih mjera su i do sada postojale, ali nisu bile dobro vidljive pa su im se na natječaje javljali uglavnom isti ljudi.

Splitsko-dalmatinska županija osigurala je 35 milijuna kuna za poticajne gospodarstva. Pripremila je 22 poticajne mjere podijeljene u tri kategorije: poduzetništvo, poljoprivreda i ruralni razvoj te energetika i inovacije, piše lokalni.hr

– Današnji dan doživljavam kao prekretnicu u životu naših poduzetnika. Svi mi koji upravljamo javnim novcem ne možemo očekivati da ćemo sve dobiti s nacionalne razine, već moramo sami poticati razvoj svoga područja – poručio je župan Blaženko Boban. 

Kamate od 0,7 do 1,2 posto

Neke od ovih mjera su i do sada postojale, ali nisu bile dobro vidljive pa su im se na natječaje javljali uglavnom isti ljudi.

Kako bi došli do što većeg broja korisnika, snimili su promidžbeni videomaterijal koji dijele na društvenim mrežama. Očekuju da će se na natječaje prijaviti između 800 i 900 ljudi. Župan Blaženko Boban predstavio je mjere za poduzetništvo kojima je osigurano 11,5 milijuna kuna. Natječaj za program potpore osnivanja malog gospodarstva otvoren je do 15. svibnja i njime je osigurano dva milijuna kuna. Dodatni bodovi osigurani su za korisnike izvan Splita, za starije od 50 godina, za tvrtke ili obrte čiji je većinski vlasnik osoba s invaliditetom, za žene poduzetnice i za tradicijske obrte.

Malo i srednje poduzetništvo kreditirat će se sa 6,5 milijuna kuna. Ugovori su potpisani s 12 banaka, a kamata iznosi 0,7 do 1,2 posto, a rok otplate je 12 godina. Odobravat će im se krediti od 200.000 do pet milijuna kuna za sve namjene, osim financiranja obrtnih sredstava. Idućeg tjedna objavit će natječaj kroz koji je osigurano 900.000 kuna za jačanje poduzetničkih kompetencija. Dva milijuna kuna osigurano je za poticanje gospodarskih zona na području županije.

Za poduzetnike početnike osigurano je od 20.000 do 50.000 nepovratnih kuna potpore. Nepovratna sredstva mogu se uložiti u marketing, uređenje prostora, ulaganje u razvoj novog proizvoda, edukaciju… Na natječaj se mogu prijaviti tvrtke koje posluju najviše do dvije godine. Korisnici potpora su trgovačka društva, jednostavna trgovačka društva, specijalističke ordinacije, ovlašteni uredi i obrtnici.

Nova radna mjesta

– Cilj je financijski poduprijeti razvoj gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta, a poticanjem poduzetništva stvaramo preduvjete za nova radna mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Mi smo prva županija u Hrvatskoj po subvencioniranju kamata poduzetnicima – poručio je Boban. Zainteresirani detaljnije informacije mogu dobiti na web stranici.

Komentirajte prvi

New Report

Close