Za izlazak malih tvrtki na strana tržišta 30 mil. eura u pet godina

Autor: Darko Bičak , 19. travanj 2015. u 22:00
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras/Dino Stanin/PIXSELL

MINPO krajem svibnja financira put tvrtkama u London na ‘Bloomberg Investors meet innovations’.

Hrvatski mali i srednji poduzetnici uglavnom nemaju dovoljno kapaciteta da bi sami mogli biti konkurentni na inotržištu te im je nužna institucionalna pomoć države, ali sve više i fondova EU, zaključak je 19. nacionalnog savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, koje se u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta (MINPO) održalo od četvrtka do subote u Petrčanima kod Zadra.

Kako je pojasnio Dražen Pros, zamjenik ministra te hrvatski izaslanik za malo i srednje poduzetništvo pri EU, ključ uspjeha su inovacije, ulaganje u znanje i nove tehnologije. "Baza internacionalizacije su inovativnost, produktivnost, konkurentnost, izlazak na strana tržišta, a što u konačnici vodi rastu gospodarstva. Upravo u tome značajnu pomoć mogu pružiti sredstva iz EU fondova", kazao je Pros. Joanna Drake, direktorica za poduzetništvo u Općoj upravi Europske komisije za unutarnje tržište, industriju te poduzetništvu, pojasnila je kako je važna edukacija poduzetnika, a isto tako i transfer tog znanja poduzetnicima u regiji.

U tom kontekstu je istaknula važnost projekta Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe (SEECEL) koji se upravo gradi u Zagrebu, a za što je iz Bruxellesa osigurano 30-ak milijuna eura. Britanska iskustva s edukacijom i internacionalizacijom poduzetništva je na konferenciji u Zadru predstavio Derek Goodwin, zamjenik direktora za globalne poduzetničke programe u britanskoj trgovačkoj komori – UK Trade and Investment.

On je naglasio važnost informatičke infrastrukture koja omogućuje razvoj startupova, a koji su, prema njegovim riječima, zamašnjak čitavog gospodarskog razvoja. Da Ministarstvo poduzetništva i obrta uvelike radi na internacionalizaciji naših malih i srednjih tvrtki, tvrdi i Maras. Kao najočitiji primjer navodi da je za ovu namjenu osigurano preko EU fondova 30 milijuna eura u narednih pet godina. Tako će se iz ovih sredstava krajem svibnja financirati put hrvatskim tvrtkama u London na Bloomberg Investors meet innovations.

Savjetovanje u Zadru je okupilo 300-injak poduzetnika, dužnosnika lokalne vlasti, agencija te predstavnika Vlade. Najboljim poduzetnicima te poduzetničkim zonama i inkubatorima su uručene nagrade, a u svečanosti dodijele sudjelovao je i sam premijer Zoran Milanović koji je tom prilikom poručio poduzetnicima kako su oni ti koji nose gospodarstvo na svojim leđima. 

EU fondovi

Iskorišteno 99,27 posto dostupnog novca

Iako u javnosti postoji dojam da Hrvatska ne zna i ne može u potpunosti iskoristiti novac i fondova Europske unije, iz Vlade ističu da stvari baš i nisu tako loše. Tako ministar Gordan Maras navodi da je u prethodnom EU proračunskom razdoblju, od 2007.-2013., iskorišteno 99,27 posto dostupnog novca za poduzetnike. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je pak kazao da se u njegovom sektoru radi o velikom broju programa s različitim uspjehom korištenja, no da je prosjek iskoristivosti IPARD-a, najznačajnijeg programa, bio 70 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close