Za društveno poduzetništvo Vlada daje 270 mil. kuna

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 28. lipanj 2017. u 22:01
Zadruga Humana Nova društvena je tvrtka/Tomislav Miletić/PIXSELL

Novac iz EU za udruge i zadruge koje reinvestiraju 75% dobiti, odlučuju po načelu jedan član – jedan glas…

Ova Vlada opredijelila se za poticanje društvenog poduzetništva i za to postoje financijska sredstva, poručila je Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava s okruglog stola o društvenom poduzetništvu i inovacijama u HGK.

Poduzetnike je pozvala da se javljaju na natječaje, jer je i iz EU osigurano više od 270 milijuna kuna za razvoj društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, a što se ne potroši – vraća se. Nakon što je u svibnju dodijeljeno nešto više od 11 milijuna preko natječaja tog ministarstva, u kolovozu ide novi od 26 mil. kn, a u siječnju 2018. natječaj za dodjelu 30 mil. kn otvorit će i Ministarstvo socijalne politike i mladih, radi zapošljavanja osoba s invaliditetom ili onih u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Novac je već dobilo 10 postojećih i 8 novih društvenih poduzeća; udruge, zadruge pa i nogometni klub koji otvara društveno tvrtku i pivovaru.

Među uvjetima koje moraju ispuniti da bi bili društveni poduzetnici, osim reinvestiranja 75% dobiti i evaluiranja utjecaja na okoliš i društvo, moraju prakticirati upravljanje u kojem odlučivanje nije vlasnički uvjetovano i potiče se princip odlučivanja jedan član – jedan glas. Tadej Slapnik, državni tajnik u Vladi Slovenije, ističe da je ta zemlja u 10 godina društveno poduzetništvo svrstala među prioritete strateškog razvoja gospodarstva. Taj sektor u EU danas predstavlja 7% radne populacije i stvara 10% BDP-a, a Slovenija je na 1,2% zaposlenih i 1,5% BDP-a u društvenom poduzetništvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close