Za ambiciozne planove kakve imamo za Hrvatsku važni su nam stabilni zakoni

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Stefan Vanoverbeke, direktor Ikee za jugoistočnu Europu/ DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Stefan Vanoverbeke, direktor Ikee za jugoistočnu Europu.

Izuzetno smo ponosni na poslovne rezultate koje je Ikea Hrvatska ostvarila tijekom poslovne godine 2018., a rast prometa od 15 posto u odnosu na godinu dana ranije temelj je na kojem ćemo nastaviti širenje svojeg poslovanja. Nakon Rijeke i Splita, u Osijeku smo u lipnju otvorili treći Ikea dostavni centar, a uskoro ćemo isti takav otvoriti i u Dubrovniku. Usto, zajednička investicija tvrtki Ikea Centres i Mutschler Outlet Holdinga u Designer Outlet Croatia, ukupne vrijednosti 33 milijuna eura, a koja je rezultirala otvaranjem 400 novih radnih mjesta, pokazatelj je naše opredijeljenosti za ovo tržište.

Naša je trenutačna tržišna pozicija u Hrvatskoj i regiji Jugoistočne Europe odlična, no istovremeno smo svjesni da se maloprodajno okruženje mijenja u skladu s brzorastućim promjenama navika potrošača. Zato ćemo tijekom 2019. godine biti još dostupniji i pristupačniji kupcima u Hrvatskoj zahvaljujući dostavnim centrima, personaliziranim uslugama te unaprijeđenoj internetskoj trgovini koja je u poslovnoj godini 2018. u Ikea  Hrvatskoj porasla za više od 200 posto.

Kao rezultat toga, bit ćemo dostupni kupcima gdje i kada god oni to odaberu te ćemo im ponuditi svoj asortiman i usluge na različite načine, po cijenama koje si mogu priuštiti. Za kvalitetu poslovanja i ambiciozne ciljeve koje imamo za Hrvatsku važna nam je stabilnost poslovnog ambijenta i jednostavnije regulative za postojeće i buduće investicije. Svaka najava promjene zakonske regulative, pogotovo ukoliko bi mogla snažnije utjecati na rezultate poslovanja bilo koje tvrtke, ne pridonosi stabilnosti. Jedna od njih je i inicijativa za neradnu nedjelju trgovina koja bi, smatramo, mogla utjecati i na smanjenje broja radnih mjesta. Naime, upravo nedjeljom naša robna kuća Ikea Zagreb bilježi visoku posjećenost, što nam pokazuje da kupci vole kupovati nedjeljom.

Veoma nam je važno dodatno doprinijeti kvalitetnijem životu u zajednici u kojoj poslujemo. Zato ćemo se, kao tvrtka koja ravnopravnost smatra ljudskim pravom i predana je ostvarenju jednakih prilika za zapošljavanje i napredovanje, jednakih plaća za isti rad te jednakoj zastupljenosti muškaraca i žena, i tijekom sljedeće godine nastaviti baviti unaprjeđenjem rodne ravnopravnosti.  Ikea konstantno ulaže u poboljšanje radnih uvjeta, pa svaki zaposlenik ima dva slobodna dana u tjednu, svaki prekovremeni sat je plaćen, a rad nedjeljom i 35% više u odnosu na redovan.

Usklađivanju privatnog i poslovnog života doprinosi i nedavno uvedena mjera plaćenog jednomjesečnog dopusta, koji svi novi tate zaposleni u Ikei mogu koristiti nakon što se njihove partnerice vrate na posao.

Vjerujemo kako time motiviramo i druge poslodavce da krenu sličnim putem, te pružamo više razloga mladima za ostanak u Hrvatskoj. Podizanje svijesti o temama održivosti jedan je od fokusa 2019. Imamo ambiciozan cilj – da svojim asortimanom i praksama globalno inspiriramo više od milijardu ljudi za što održiviji život kod kuće, čemu ćemo nastojati doprinijeti i u Hrvatskoj. Voljni smo ulagati u održiviji vozni park te s partnerima želimo pronaći najbolje načine kako bismo doprinijeli pozitivnijem utjecaju na planet. U tome će nam pomoći i infrastrukturni pomaci, kao i drugi oblici državnih poticaja, čiji je cilj zaštita okoliša i ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close