Za 20.000 mikropoduzetnika u Europi 237 mil. eura kredita

Autor: Tomislav Oharek , 19. listopad 2015. u 22:00
Povjerenica za zapošljavanje Marianne Thyssen

Jamstva s EIF-om potpisale institucije iz Francuske, Irske, Italije, Nizozemske, Rumunjske i Španjolske.

Oko 20.000 mikropoduzetnika u Europskoj uniji lakše će doći do potrebnog kapitala zahvaljujući novom Programu za zapošljavanje i društvene inovacije (EaSI). Europski investicijski fond (EIF), koji za Europsku komisiju upravlja jamstvima za EaSI, jučer je sa šest institucija za mikrofinanciranje potpisao sporazume o garancijama koji će omogućiti financiranje mikropoduzetnika.

EU će pridonijeti sa 17 mil. eura jučer potpisanih jamstava, koja bi trebala rezultirati s ukupno 237 milijuna eura mikrokredita. "Čestitam pružateljima mikrokredita iz Francuske, Irske, Italije, Nizozemske, Rumunjske i Španjolske koji su potpisali sporazume o jamstvu, čime će olakšati financiranje mikropoduzetnika. Mikrofinanciranje je ključan instrument za promoviranja poduzetništva i borbu protiv društvene i finacijske isključenosti", istaknula je povjerenica za zapošljavanje Marianne Thyssen.

Šef EIB-a Pier Luigi Gilibert poručio je pak da je oduševljen što su tek nekoliko mjeseci nakon što je pokrenut program jamstva EaSI potpisani prvi sporazumi. "Bit će to snažan poticaj sektoru mikrofinanciranja i pomoći će mikropoduzetnicima koji su često bili nezaposleni prije pokretanja posla, a u mnogo su težem položaju u odnosu na veće poduzetnike", istaknuo je Gilibert. Postisani sporazumi primarno su namijenjeni onima koji žele unaprijediti svoje mikropoduzeće, posebno onima kojima je teško ući na tržište rada ili osigurati financiranje. 

Potpisnici sporazumi s EIF-om su Qredit Microfinanciering iz Nizozemske, Association pour le Droit a l'Initiative Economique iz Francuske, Microfinance Ireland iz Irske, PerMicro iz Italije Laboral Kutxa/Caja Lanoral Popular iz Španjolske i Nextbank iz Rumunjske. Ukupno gledano, 96 mil. eura EaSI jamstava trebalo bi omogućiti više od pola milijarde eura mikrokredita od 2014.-2020. Ta bi jamstva, procjenjuje EK, trebala rezultirati s 30.800 mikrokredita i 1000 kredita za društvene poduzetnike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close