Vukovarsko-srijemska županija: Navodnjava se samo 2.000 hektara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. travanj 2014. u 08:18
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Predstavnici izraelske Tahal Grupe su, u pratnji stručnjaka iz Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije “Hrast”, obišli četiri moguće lokacije za provedbu pilot projekata navodnjavanja u županiji.

Od oko 115.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji navodnjava se samo nešto više od 2.000 hektara, iako u toj županiji postoje mogućnosti za navodnjavanjem puno većih površina, rečeno je tijekom jučerašnjeg posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji predstavnika izraelske Tahal Grupe International, koja je specijalizirana za razvoj i upravljanje vodenim resursima te integrirani ruralni i poljoprivredni razvoj.

Predstavnici izraelske Tahal Grupe su, u pratnji stručnjaka iz Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije "Hrast", obišli četiri moguće lokacije za provedbu pilot projekata navodnjavanja u županiji.

Uz ostalo obišli su i imanje Mirka Boškovića iz Cerne, koji se prije pet godina odvažio na izgradnju sustava navodnjava na 40 hektara vlastitog poljoprivrednog zemljišta u što je uložio oko 700.000 kuna kreditnih sredstava i, kako kaže, nije požalio.

"Teško je reći je li mi se sustav za navodnjavanje isplatio. Ja bih prije rekao kako je sustav navodnjavanja jedna vrsta 'osigurača' kako u vrijeme velikih suša ne bi stradala sva proizvodnja. Da je uređenije domaće tržište, bilo bi puno bolje. Ovako se sve svodi ipak na preživljavanje, iako su prinosi osjetnije bolji", kaže Bošković koji na poljima koje navodnjavanja uzgaja šparoge, papriku, lubenice, ali i šećernu repu.

Predstavnik Tahal grupe Nir Aloni kaže kako je ta grupa u više od 50 zemalja postala ključni subjekt u području razvoja vodnih, sanitarnih i poljoprivrednih sustava, a nakon što sagledaju stanje na terenu ponuditi i najbolja rješenja za navodnjavanje poljoprivrednih površina u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Na području Cerne u planu je navodnjavanje oko 500 oko ukupno 3.000 hektara poljoprivrednih površina s koliko zemljišta raspolaže ta općina između Vinkovaca i Županje.

Na području Cerne je registrirano oko 250 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a načelnik Damir Begović ističe kako je želja općinskih vlasti da se vlasnici poljoprivrednih zemljišta koje će se u budućnosti navodnjavati okrenu povrtlarskoj proizvodnji.

Plan navodnjavanja Vukovarsko-srijemske županije dovršen je još 2006. i njegovi autori Marijan i Antun Medić navode kako se primjenom navodnjavanja može očekivati povećanje prinosa u prosječnoj godini za više od 30 posto.

Županijske vlasti odredile su niz lokacija pogodnih za provedbu projekta izgradnje sustava navodnjavanja ali već dvije godine s državne razine nema sredstava kako bi se ti projekti koji se nalaze u različitim fazama provedbe, priveli kraju, navode iz Upravnog odjela za poljoprivredu te županije.

Riječ je prije svega o projektima izgradnje sustava navodnjavanja Biđ-bosutsko polje kojim bi se na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije navodnjavalo oko 4.000 hektara poljoprivrednih površina i u čiju je izgradnju od planiranih 428 do sada uloženo 259 milijuna kuna, te Opatovac kojim bi se na području općine Lovas navodnjavalo 705 hektara, a u što je do sada uloženo 40 milijuna kuna. Oba ta projekta u 100-postotnom iznosu financira, odnosno ima obvezu financirati država, dok u nizu projekata u financiranju u jednakim omjerima sudjeluju država i županija.

Komentirajte prvi

New Report

Close