Vojna industrija postaje idealan poligon za buduće ‘dijamante’

Autor: Darko Bičak , 30. siječanj 2015. u 16:55
Domaće tvrtke koje proizvode vojnu opremu sve su značajniji igrač/Fotolia

Najbolje rezultate u branši imaju HS Produkt, Šestan-Busch, Dok-ing i Đuro Đaković.

Hrvatska vojna industrija, koju čini 20-ak stožernih proizvođača te stotine ostalih tvrtki koje isporučuju pojedine dijelove opreme, sve je značajniji igrač na globalnom tržištu.

Iako se vjerojatno nikada neće moći mjeriti sa SAD-om, Rusijom, Francuskom, Njemačkom, V. Britanijom te Izraelom koji godišnje isporučuju oružja i vojne opreme u vrijednosti od desetine i stotine milijardi dolara, Hrvatska sa svojih 250 mil. dolara godišnjeg izvoza bilježi zanimljiv rezultat. Iako u nekom segmentu vojnu opremu može isporučiti veliki broj hrvatskih tvrtki, zadnjih godina najviše rezultata imaju tri ili četiri. Tu je karlovački HS Produkt čiji su pištolji, a u zadnje vrijeme sve više i jurišne puške VHS, izuzetno traženi. Svakodnevno se javnost obavještava o ugovorima o isporuci karlovačkih pištolja, a procjenjuje se da je zadnjih godina samo na tržište SAD-a plasirano 1,5 milijuna pištolja.

Globalno najkvalitetnije borbene i vojno-policijske kacige stižu iz Preloga. Mali grad  proslavila je firma Šestan-Busch koja je zadnjih godina proizvela oko pola milijuna kaciga, 98% završilo je u izvozu. Kako ističu iz tvrtke, njihove kacige koriste se u 45 zemalja, a samo u Saudijskoj Arabiji prodano ih je 130 tisuća. U planu im je širenje na tržište zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, a posao koji ugovaraju s Rusijom trebao biti još i veći. Ukoliko Ukrajinska kriza neće dodatno zakomplicirati poslovne odnose europskih tvrtki i Rusije, ambicija im je u idućim godinama prodati 100 do 200 tisuća kaciga za ruske sigurnosne snage. U skupini najznačajnijih proizvođača vojne opreme svakako je i Dok-ing sa robotiziranim strojevima za razminiravanje.

Specifičnost tvrtke je da  tehnologijom može podjednako dobro funkcionirati i u civilnom sektoru te mnogi rudnici, nuklearne centrale i slična zahtjevna postrojenja, posebice na jugu Afrike, koriste njihove uređaje u održavanju i eksploataciji energetskih postrojenja. Iako ne toliko značajni izvoznik vojne opreme, ali veliki proizvođač iste, je i slavonskobrodski Đuro Đaković koje je bio glavni isporučitelj oklopnih vozila i posebice tenkova još u doba Jugoslavije. Đuro Đaković je bio nositelj posla s finskom Patriom kojom je Hrvatska obnovila vozni park bojnih vozila, a stalno se radi na obnovi tenkova M84. U završnicu ulazi natječaj koji Patria ima u Kuvajtu, a ako pobijedi, za očekivati je da bi se najveći dio od 150 planiranih BOV-ova Patria proizveo i opremio u Slavonskom Brodu.

Vezano uz opremu BOV-ova, Đuro je ostvario i transfer tehnologije za prateće topove i strojnice sa norveškim Kongsbergom. Iako ne proizvode oružje, u značajne isporučitelje vojne opreme, uglavnom odjeće i obuće, spadaju i Kroko Proizvodnja i razvoj Zagreb, Čateks Čakovec, Odjeća Zagreb, Varteks Pro Varaždin, Hemco Đakovo, Krojostil Jakovlje, Šešir Zagreb, Inkop obuća Poznanovec, Jelen Proffesional Čakovec, Borovo Vukovar, Uriho Zagreb, Jadran Tvornica čarapa Zagreb, Galeb Omiš, Mako Osijek, Podravka., Promet Split, Tehnomont brodogradilište Pula, Antipiros Split i Jaquard Zagreb.

Komentirajte prvi

New Report

Close