Vlahović gospodarstvenik godine

Autor: Poslovni dnevnik , 21. studeni 2016. u 22:01
Ante Vlahović (Adris). Dražen Klarić i Andrea Borošić (Večernji list), ministar financija Zdravko Marić, Mislav Šimatović (Poslovni dnevnik)/ Marko Lukunić/PIXSELL

Za gospodarski događaj godine oba su žirija, također jednoglasno, izabrala rast BDP-a, a nagrada je uručena ministru financija Z. Mariću.

U zagrebačkom hotelu Esplanade na prigodnoj manifestaciji održanoj u ponedjeljak proglašeni su gospodarstvenik godine, te gospodarski događaj godine u izboru redakcija Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.  Nositelje tih titula izabrao je stručni žiri sastavljen od novinara i stručnjaka, a u odvojenom postupku i čitatelji obiju novina. Izbor obaju žirija bio je identičan – gospodarstvenik godine je Ante Vlahović iz Adrisa, a gospodarski događaj godine je rast BDP-a.

"Ova je nagrada priznanje svim zaposlenicima, koji iz dana u dan grade Adris kao jednu od vodećih hrvatskih i regionalnih tvrtki", rekao je Ante Vlahović. "Oko nas su sve zahtjevnije socijalno-ekonomske okolnosti. Golema energija, znanje i strast za pobjeđivanjem je naša svakodnevna praksa u borbi za ljepšu hrvatsku budućnost", rekao je Vlahović. Nagrada za rast BDP-a uručena je ministru financija, Zdravku Mariću. "O čemu mi god govorili – mirovinskom sustavu, blokiranima ili nečem trećem, rješenje tih problema krije se u gospodarskom rastu i zapošljavanju. Gospodarski rast ostvaren 2016. ne smije nam biti razlog da odgađamo neke promjene, njih treba još jače nastaviti. Taj rast je više nego dobar nakon šest godina recesije, ali mi trebamo puno više stope rasta od tri posto", rekao je ministar Marić. Glavni urednik Večernjeg lista, Dražen Klarić, objasnio je zašto je pokrenut izbor gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine.

"Iako je Hrvatska imala razdoblje od 12 mjeseci političke nestabilnosti, u tom su razdoblju gospodarski pokazatelji bili više nego dobri. U doba nestabilnosti moramo poticati one najbolje, je upravo gospodarstvenici stvaraju nove vrijednosti. Biti gospodarstvenik u Hrvatskoj nije lako. Previše je tu nejasnoća, zakoni se prečesto mijenjaju, prevelik je utjecaj politike. Mi šaljemo poruku da se isplati ostati u Hrvatskoj, stvarati i vjerovati u svoju ideju i vizije, jer bez njih nema uspješnog društva niti kvalitetne države", naglasio je Klarić. "Naša je poruka mladima koji iseljavaju – vratite se i donesite nam znanja i vještine, oplemenite ovo društvo novim vizijama i znanjima", rekao je Klarić.

Zahvalio je tvrtkama koje ulažu u školovanje mladih ljudi u inozemstvu, da bi im na kraju poručio: "budite motor koji pokreće ovo društvo, ali uvijek morate ostati i socijalno osjetljivi".  Za izbor najboljega gospodarstvenika konkurirali su i Đuro Horvat (Tehnix), Zvonimir Mršić (Podravka), Mate Rimac (Rimac) i Branko Roglić (Orbico), dok su u konkurenciji za gospodarski događaj godine bili i Advent u Zagrebu, otvaranje IBM-ovog centra u Zagrebu, investicije Dogus Grupe te Podravkino preuzimanje Žita. Kako je prethodno najavljeno, "titula Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine namijenjena je najuspješnijem gospodarstveniku i događaju u Hrvatskoj, čije poslovanje presudno utječe na gospodarska kretanja u zemlji".

U izboru su sudjelovali Lajoš Žager (dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu), Davor Majetić (glavni direktor HUP-a), Luka Burilović, (predsjednik HGK), Marko Jurčić (savjetnik za predsjednice RH), Heri Bezić (dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci), Željko Garača (dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu), Vladimir Cini (dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku), te gospodarski novinari Saša Ćeramilac (Al Jazeera), Damir Buković (Privredni vjesnik), Marija Brnić, Božica Babić, Mislav Šimatović i Vladimir Nišević (Poslovni dnevnik), Miodrag Šajatović (Lider), Ivan Hrstić (N1), te Ljubica Gatarić (Večernji list). 

Komentirajte prvi

New Report

Close