Vlada danas objavljuje listu srama za poslodavce koji ne isplaćuju plaće, podupirete li tu mjeru?

Autor: Marija Brnić , 14. srpanj 2014. u 22:00
Petar Lovrić, HUP

Petar Lovrić je protiv toga jer objavu takve liste smatra pozivom na linč i etiketiranje svih poduzetnika.

Protiv sam objave lista, a ovo nije prva u Hrvatskoj, jer se tako ne gradi sustav i ne uvodi red, već poziva na linč i etiketiranje svih poduzetnika.

Prije su to bili branitelji, čiji se registar umjesto smanjenja u međuvremenu još povećao, pa onda smo imali porezne dužnike, a sada i listu onih koji ne plaćaju plaće. Objavom listi država samo šalje krivu poruku i stvara histeriju, jer umjesto da koristi instrumente koje ima, stvara novu podjelu i odgađa rješavanje problema. 

Drugim riječima, veći efekt bi se postigao kada bi država kažnjavala one koji ne isplaćuju plaće, a što joj zakon omogućuje?
Apsolutno. Ministra rada Miranda Mrsića odmah pitam zašto na listi poslodavaca koji ne isplaćuju plaće ne objavi i ime državnog službenika koji je omogućio protuzakonito postupanje, što neisplata plaće jest. Takav slučaj niste imali niti kod objave poreznih dužnika, a u Poreznoj upravi netko je godinama žmirio, ili referenti ili nadređeni, no ni to nikad nije objavljeno, niti je kažnjeno. Zakon s druge strane jasno propisuje pokretanje predstečajnog ili stečajnog procesa za pravnu osobu koja ne isplaćuje plaće više od dva mjeseca zaredom, a definirane su i stroge kazne za odgovornu fizičku osobu u poduzeću koje ne isplaćuje plaću radnicima. Država, dakle, ima itekako jake instrumente za ovaj problem, nisu joj potrebne nikakve liste.

Hoće li time dodatno pogoršati poduzetničku klimu?
Neće ju poboljšati. Dio poslodavaca koji ne isplaćuje plaće čini to s predumišljajem i treba ih procesuirati, no jedan dio su žrtva iste te države i javnih poduzeća. No objava nove liste, ponavljam, samo je alibi za nečinjenje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close