Više od dvije trećine građana podržava otpuštanja u javnoj upravi, koliko je realno očekivati takve poteze Vlade?

Autor: Luka Vojvodić , 25. kolovoz 2014. u 22:00
Ivan Topčić, Tim Kabel

Ivan Topčić smatra da ova Vlada nema snage za toliko radikalne i toliko potrebne poteze.

Ova Vlada kao niti jedna prethodna nema snage za toliko radikalne i toliko potrebne poteze.

Mislim da u državnoj upravi radi oko 400 tisuća ljudi, tvrdim kako bi hrvatsko gospodarstvo jednako funkcioniralo kada sutra njih 300 tisuća ne bi došli na posao. Premijeru i ministrima su puna usta gospodarstva, no kada treba napraviti promjene nemaju hrabrosti za to. Prijeko potrebne poteze koji bi vratili gospodarstvo na pravi put ova Vlada nije spremna poduzeti, ti bi potezi značili radikalne promjene koje bi ih zasigurno stajale izborne pobjede.

Prema anketi provedenoj nakon fiskalizacije državna uprava ima od 15.000 do 20.000 viška zaposlenih, koliko bi njihova otpuštanja smanjila rashode proračuna?
Smatram da je pola državne uprave višak. No, za otpuštanja je potrebna volje, plan i strategija. Takve odluke se ne mogu provoditi preko noći, ali ova Vlada je kroz dvije i pol godine imala dovoljno vremena da napravi te poteze. Privatnici su bili prisiljeni otpuštati i spašavati svoje tvrtke od propadanja, sve što Vlada čini je povećanje proračuna dok nam BDP konstantno pada. Svakome je jasno da je ovakav pristup neodrživ.

Kada bi se otpuštanja i dogodila, bi li to utjecalo na priljev stručnih kadrova u privatni sektor?
Državna uprava ima sposobnih kadrova, kao i svuda u svijetu naši ljudi su se dokazali kao vrijedni i cijenjeni radnici, ali uz odgovarajuće vodstvo kojeg kod nas manjka. Iako je mnogo onih koji se na svom poslu u državnoj administraciji čitav dan šeću kao zombiji, vjerujem da državna uprava može izroditi profesionalne kadrove koji će lako pronaći svoje mjesto u privatnom sektoru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close