Više od desetljeća ulažu u razvoj mladih

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2016. u 21:59
Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a/D. Puklavec/PIXSELL

Kroz natječaj ‘Zajedno smo jači’ s više od devet milijuna kuna podržali 240 projekata.

U sklopu natječaja "Zajedno smo jači", koji se redovito održava već više od desetljeća i kroz koji se dodjeljuje 700 tisuća kuna, Hrvatski telekom u 2016. godini donirao je dva kapitalna projekta putem koje će edukaciju u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike dobiti više od 1300 djece. HT je donirao za projekt "Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016.", koji će okupiti 850 djece u 55 škola i projekt radionice "Campusa", koji otvara vrata za 450 mladih u Astronomskom društvu Višnjan. Davor Tomašković, predsjednik uprave HT-a, kaže da je kompanija jedan od ključnih pokretača hrvatske ekonomije i čini tri posto BDP-a Hrvatske.

"Svojim poslovanjem podržavamo više od 27 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i ostvarujemo gotovo 60 posto ukupnog izvoza hrvatskog ICT sektora. Time doprinosimo većoj kvaliteti ljudskog kapitala, jer je olakšana komunikacija, a informacije i nove metode učenja su sve dostupnije. Ulaganje u STEM edukaciju mladih stručnjaka dio je naše dugoročne strategije razvoja, jer je upravo pravilno i svrhovito obrazovanje sadašnjih i budućih naraštaja preduvjet za razvoj cjelokupnog društva i ekonomije", naglašava Tomašković. Projekt "Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016." će uz edukaciju djece ujedno omogućiti razvijanje učeničkog i nastavničkog potencijala u području robotike kroz prethodno utemeljenu Croatian Makers robotičku ligu.

Zahvaljujući HT-ovoj donaciji projektu "Campus" Astronomsko društvo Višnjan će moći opremiti svoj interdisciplinarni Laboratorij za biologiju, kemiju i astrobiologiju (LABOS) te utrostručiti broj učenika osnovnih škola koji će pohađati radionice i škole u kampu. Korado Korlević, osnivač Astronomskog društva Višnjan kaže da dobrobit našeg društva ovisi o tehnologiji i znanosti. "Naši programi trebali bi biti okosnica razvoja sustava u kojem bi se svakom zainteresiranom djetetu omogućilo da pokuša biti znanstvenik ili tehnolog te potom donese odluku o odabiru karijere u tom području", kaže Korlević. U 11 godina Hrvatski Telekom je natječajem "Zajedno smo jači" s više od devet milijuna kuna podržao 240 vrijednih projekata.

Povrh toga, HT kao tržišni lider u telekomunikacijama i tehnološka kompanija koja je sve prisutnija u informatici, intenzivno surađuje s akademskom zajednicom i studentima kroz stipendije te uključivanjem zaposlenika u STEM aktivnosti. Pritome je, među ostalim, HT kroz suradnju s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu pokrenuo projekt HT STEM HUB, kojem je cilj pružanje prilike visoko-obrazovanim mladima da realiziraju svoje ideje na međunarodnom tržištu bez odlaska iz Hrvatske. HT i FER potpisali su ugovor o suradnji na pet godina koji uključuje redovito stručno usavršavanje zaposlenika HT-a te stipendiranje i mentorstvo najboljih studenata viših godina. Ugovorom se pruža i veća prilika za sudjelovanje na međunarodnim projektima, već u prvim godinama studiranja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close