Više od 5000 poslodavaca zaposlilo osobu s invaliditetom

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2018. u 22:00
Z. Špoljarić, M. Kosanović i V. Jelušić Kašić (EBRD)/Luka Stanzl/PIXSELL

Potrebno puno više raditi na razbijanju predrasuda, kontinuirano educiramo naše tvrtke, kažu u HUP-u.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom nije samo ekonomsko i financijsko pitanje, nego i integriranje u društvo, kazala je u utorak u Zagrebu na konferenciji o uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada Zrinka Špoljarić iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

U posljednje vrijeme ostvareni su pomaci i raste zapošljavanje osoba s invaliditetom, naglasila je Špoljarić. Izrazila je uvjerenost kako su tome pridonijele i mjere HZZ-a. Špoljarić je rekla kako se želi precizirati odredbe o kvotnom zapošljavanju.

Navela je kako su obveznici poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika te da kvota iznosi 3% svih zaposlenih.

Predviđena je i mogućnost zapošljavanja učenika s teškoćama, studenata, sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji sa samozaposlenom osobom s invaliditetom… Oni koji ne ispune kvotu zapošljavanja ni na taj, zamjenski način, obveznici su plaćanja naknade od 30% iznosa minimalca mjesečno za svaku osobu koju su bili dužni zaposliti. Od nešto više od 9000 poslodavaca njih više od 5000 je zaposlilo osobu s invaliditetom. Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) istaknula je da HUP kontinuirano radi na osvješćivanju poslodavaca o važnosti uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada i da to zahtijeva dugoročno sudjelovanje svih u društvu.

Nijedan poslodavac neće zaposliti osobu koju ne treba, pa tako ni onu s invaliditetom, rekla je Kosanović naglasivši kako je potrebno puno više raditi na razbijanju predrasuda o osobama s invaliditetom.

Komentirajte prvi

New Report

Close