Više novca za obranu potaknut će i veći izvoz

Autor: Darko Bičak , 23. studeni 2016. u 22:00
Jurišne puške VHS koje proizvodi karlovački HS produkt/Hrvoje Jelavić/PIXELL

Hrvatske tvrtke teško u inozemstvu prodaju oružje i opremu ako je ne koristi i matična vojska.

Najave o povećanju budžetskih sredstava za obranu na razini čitave Europske unije, pa tako i Hrvatske, razveselile su tvrtke koje se bave proizvodnjom oružja i vojne opreme.

Iako najznačajnije hrvatske tvrtke iz tog sektora ne očekuju neke trenutne i velike benefite zbog rasta potrošnje za obranu, redom smatraju da će taj trend dovesti po pozitivnih pomaka u industriji. U karlovačkom HS Produktu, koji je globalni proizvođač serije pištolja HS i jurišnih pušaka brenda VHS, ističu da su oni uglavnom orijentirani na američko i izvaneuropska tržišta, no da bi trend većih vojnih narudžbi mogao pozitivno djelovati i na njih. "Hrvatsko tržište u dobrim godinama čini dva posto naših prihoda, a ove godine daleko ispod toga.

No, iako u samoj Hrvatskoj isporučujemo vrlo malo opreme, ono nam je važno zbog referenci na inozemnim tržištima jer ispadate neozbiljni ako nudite nešto što ne koristi vaša nacionalna vojska. Stoga bi nam i minimalno povećanje narudžbi od MORH-a moglo jako puno pomoći u izvozu, a samim tim i u povećanju proizvodnje", kaže Željko Pavlin, direktor HS Produkta. Sličnog stava su i u Šestan-Buschu, koji isporučuju svoje kacige u 70 zemalja svijeta. Alojzije Šestan kaže da više novca za obranu ima pozitivne efekte na sigurnost, ali isto tako i na industriju.

Komentirajte prvi

New Report

Close