Villiger: Razvoj industrije cigara ovisi o sustavu poreza, one nisu zdravstveni problem

Autor: Tomislav Pili , 18. lipanj 2017. u 22:01
Ukupno zapošljavamo 1700 ljudi, od čega 600 u Njemačkoj i Švicarskoj, kaže Villiger

S novim tehnologijama grijanja, a ne izgaranja, imate miris duhana i ne udišete opasne spojeve.

Jedan od vodećih europskih tvorničara cigara Heinrich Villiger (87) posjetio je prvi put Hrvatsku početkom lipnja, gostujući na tradicionalnom skupu ljubitelja cigara koji je ove godine u Zagrebu i Poreču organizirala zagrebačka tvrtka Camelot.  Villiger je predsjednik Upravnog odbora švicarske tvrtke Villiger Söhne Holding i treća je generacija koja vodi tu obiteljsku tvrtku osnovanu davne 1888. godine. U duhanski je biznis Heinrich Villiger ušao još 50-ih godina, a 1989. preuzima vođenje kompanije od mlađeg brata Kaspara koji odlazi u visoku politiku, a na dužnosti predsjednika Švicarske bio je dva puta, 1995. i 2002. godine.  

Kakvi su bili lanjski poslovni rezultati vaše kompanije?
Kao što znate, jedna smo od vodećih kompanija za proizvodnju i distribuciju cigara u Europi. Prošla je godina što se tiče volumena bila najbolja ikada jer smo proizveli 1,7 milijardi komada cigara. Imamo nekoliko tvornica, najveća se nalazi u Indoneziji gdje je zaposleno 1100 ljudi. Ukupno zapošljavamo 1700 ljudi, od čega 600 u Njemačkoj i Švicarskoj. Imamo i joint venture na Kubi koji je zadužen za distribuciju u Njemačkoj, Austriji i Poljskoj te joint venture s Habanosom u Švicarskoj koji distribuira kubanske cigare na švicarskom tržištu.

Europska je unija prošle godina implementirala novu direktivu TPD 2 koja je vrlo restriktivna prema duhanskoj industriji. Kako komentirate tu direktivu?
U duhanskoj sam industriji od 1950. godine pa  imam nešto iskustva, ali posljednjih 20-ak godina zdravstvene organizacije snažno napadaju duhan i duhansku industriju. Prije desetak godina Svjetska zdravstvena organizacija izdala je prve smjernice u vezi duhana. Direktivom TPD duhanska industrija mora modificirati sva pakiranja u smislu stavljanja većih upozorenja o štetnosti pušenja. Konkretno u slučaju cigara moramo na svaku kutiju zalijepiti to upozorenje. Kako bismo prilagodili naša pakiranja, to nas je prošle godine stajalo dodatnih milijun eura. Ljudi u Bruxellesu zaduženi za regulaciju duhanske industrije već rade na TPD 3. U ovom trenutku ne znamo u kojem će pravcu ići ta regulativa te hoće li biti razlikovanja cigara i cigareta. Cigare nisu zdravstveni problem, već su to cigarete.

U tom kontekstu, ima li duhanska industrija budućnost?
Najveća duhanska kompanija na svijetu Philip Morris vjeruje u nove tehnologije grijanja, a ne izgaranja duhana. S takvim uređajima koji se postave na cigaretu imate miris duhana, ali ne udišete kancerogene spojeve. No, cigarete čine 98 posto proizvedenih duhanskih proizvoda u svijetu, a cigare svega dva posto, pa smo marginalna niša unutar cjelokupne industrije. Na stotinu pušača imamo dva ili tri pušača cigara. 

Koja duhanska industrija je konkurentnija, je li to američka, europska ili možda azijska?
Ukupna potražnja za cigarama u svijetu iznosi 24 milijarde komada, a polovica toga odlazi na američko tržište. Druga polovica odnosi se na ostatak svijeta. Velike tvornice nalaze se stoga u SAD-u, u Europi imamo možda tri ili četiri tvornice koje uglavnom proizvode male cigare, cigarillose. No, najveći potrošač duhana je Kina gdje se popuši 40 posto svih proizvedenih cigareta u svijetu. U proizvodnji cigareta kineske tvornice opremljene su vrlo modernim strojevima, ali i opremom za proizvodnju cigara.

Očekujete li daljnju konsolidaciju u duhanskoj industriji?
Da, jer proizvodnju cigareta trenutačno kontrolira četiri do pet velikih kompanija, dok ih je u proizvodnji cigara 50 do 60. Male kompanije u Dominikanskoj Republici i Nikaragvi traže povezivanje s velikim kompanijama kroz joint venture tvrtke. SAD je najveće tržište cigara i ne znamo što će se događati na tom tržištu u vezi regulacije. Predsjednik Donald Trump je nepušač i ne znamo kako će daleko ići regulacija u SAD-u. Manje kompanije su pomalo zabrinute u vezi toga.

Prošle godine BAT je kupio hrvatsku duhansku industriju. Smatrate li da je područje bivše Jugoslavije i dalje zanimljivo velikim duhanskim kompanijama?
Balkanske zemlje male su države po broju stanovnika. Za kompanije koje se bave proizvodnjom cigareta čak i malo tržište je važno. Kod cigara je to malo teže jer su volumeni mnogo manji i imamo problem s regulacijom. Svaka država ima drugačiju regulaciju. Države na ovom području primarno su tržišta za cigarete. No, s druge strane, ja sam Švicarac, a Švicarska ima svega 4,5 milijuna stanovnika pa na nju otpada 10 posto naše proizvodnje.

Koja je vrijednost europskog tržišta cigara?
Ne znam točno vrijednost jer tržište uobičajeno procjenjujemo na temelju volumena prodanih cigara. U Europi postoje tri velika tržišta, Španjolska, Francuska i Njemačka. Španjolska i Francuska imaju najveću potrošnju po glavi stanovnika, Njemačka nešto manju. Vrlo važna odrednica razvoja industrije cigara je oporezivanje. Te tri države uz države Beneluxa imaju relativno umjerene namete na cigare. S druge strane, Velika Britanija ima izrazito visoke namete.

Komentirajte prvi

New Report

Close