VIDEO: Shvaćaju li domaći poduzetnici mantru ‘Educirajte se ili nestanite’?

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2014. u 11:38
Thinkstock

Educirajte se ili nestanite, mantra je mnogih poslovnih predavača u svijetu, koja se spominje i u emisiji ‘Poslovni uzlet’ povodom istoimenog projekta Poslovnog dnevnika.

Educirajte se ili nestanite, mantra je mnogih poslovnih predavača u svijetu, koja se spominje i u emisiji 'Poslovni uzlet' povodom istoimenog projekta Poslovnog dnevnika.

Međutim, kakva je situacija s edukacijom poduzetnika u Hrvatskoj? Temom važnosti obrazovanja u malom i srednjem poduzetništvu pozabavili su se u studiju 24sata gosti emisije Danijela Žagar, voditeljica Službe za strukovno obrazovanje i razvoj obrta u Ministarstvu gospodarstva i obrta, Zoran Đorđević, programski direktor u poslovnoj školi Cotrugli Business School te Igor Kundić, član Upravnog vijeća visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra.

"Ne samo da su kompanije svjesne važnosti ulaganja u edukacije, nego radnici sve više uzimaju sudbinu u svoje ruke i počinju se educirati jer su svjesni da time postaju konkurentniji na tržištu radne snage", kaže Đorđević.

"Postoje mogućnosti kroz sufinanciranje i kroz olakšice i državne poticaje, ali poduzetnici ih ne koriste dovoljno ili ne znaju. Treba puno osvještavati poduzetnike o važnosti obrazovanja", smatra pak Žagar.

"Obrazovanje je ključan faktor u izgradnji konkurentnosti jakih ekonomija", ističe Kundić, navevši pritom primjer Amerike koja krenula putem ulaganja u edukaciju.

U emisiji je prikazan i prilog s primjerima tvrtki koje ulaže u edukaciju svojih radnika – Naše klasje i TIS.

"Imali smo edukacije za osposobljavanje prodajnog tima, ali i za financije, kontroling i izradu investicijskih planova te edukacije za kontrolore za hranu. I ja kao direktor idem na edukacije, vezano za upravljanje i marketing", kaže Zoran Šimunić, direktor Našeg Klasja, tvrtke koja se bavi proizvodnjom tjestenina.

Vrijeme i financijsko opterećenje najveći su problem domaćih poduzetnika kada je riječ o educiranju. U TIS-u to rješavaju tako da vrlo često pošalju jednog djelatnika na edukaciju koji zatim prenosi znanje ostalim kolegama, putem internog tečaja u kojem sažme najbitnije, kaže Đenan Lojo, direktor te IT tvrtke.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

Komentirajte prvi

New Report

Close