Veliki zamah zdravstvenog turizma

Autor: Darko Bičak , 07. lipanj 2016. u 22:00
Daruvarske toplice su poznato lječilište još od rimskih vremena, a stalnim ulaganjem povećavaju svoju konkurentnost

Najznačajnije tvrtke u ovom gradu su Daruvarske toplice i Pivovara Daruvar koje imaju dugu tradiciju poslovanja i zapošljavaju veliki broj ljudi.

Grad Daruvar je, ni kriv ni dužan, u Hrvatskoj najpoznatiji po registarskim tablicama koje nosi gotovo svaki drugi službeni automobil ili kamion u našoj zemlji. Slijedom toga statistika pokazuje da "Daruvarčani" skrive svaku 81 nesreću u Hrvatskoj, a za razliku od svakih 107. Zagrepčana ili 140. Krapinaca. 

Najljepši mali grad
No, šalu na stranu. Činjenicu da je Daruvar u najnižoj zoni rizika za osiguravatelje iskoristili su gotovo svi rent-a-carovi i leasingi te u tom gradu otvorili svoje podružnice i tamo registrirali vozila na čijoj pojedinačnoj registraciji mogu uštedjeti od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna godišnje. Sami Daruvarčani kažu, a što im je postao i službeni moto, da je Daruvar najljepši mali grad u Hrvatskoj. Ljekovitost termalnih izvora daruvarskog kraja spoznali su još stari Rimljani i od tada do danas, taj čudesni dar prirode vraća zdravlje i vitalnost ljudima.

 

Medak

Teško do suglasnosti za obavljanje komercijalnih djelatnosti.

Uz primjenu ljekovite termalne vode i mineralnog blata Daruvarske toplice provode wellness-spa programe, sportsko-rekreacijske i rehabilitacijske programe liječenja lokomotornog sustava, kao i zdravstveni program pomoći liječenju neplodnosti. Kako pojašnjava Marcel Medak, ravnatelj Daruvarskih toplica, ovo lječilište može kao generator razvoja svojim projektom značajno povećati vlastite smještajne kapacitete i povući za sobom druge poslovne subjekte koji pružaju usluge koje su direktno ili indirektno povezane uz turizam, kao što su građevinarstvo, proizvodnja meda, sira, vina, piva, suvenira.

"Jako je važna naša suradnja s lokalnom zajednicom koja može biti primjer drugima, jer bez sinergije i usklađenosti razvoja subjekta i lokalne zajednice nema uspjeha. Tome u prilog govore turističke nagrade koje je osvojio grad Daruvar u kategoriji gradova u kontinentu sa toplicama gdje je tri godine za redom prvi ispred SV. Martina na Muri i Tuheljskih toplica", komentirao je Medak u intervju Poslovnom dnevniku. Medak najveću barijeru za razvoj zdravstvenog turizma u specijalnim bolnicama za medicinsku rehabilitaciju vidi u zakonskoj regulativi. Naime,  zakon podrazumijeva da ustanova ne smije obavljati profitabilne djelatnosti, u što ulaze ugostiteljstvo, usluge iznajmljivanja opreme i prostora.

"Također, najviše problema imamo sa ishođenjem suglasnosti Ministarstva zdravlja za obavljanjem drugih djelatnosti, koje imaju gotove sve ustanove. Zapravo još uvijek ne znamo kako će se postaviti Ministarstvo zdravlja prema tom pitanju, obzirom da dobar dio ustanova ima te djelatnosti registrirane pri trgovačkim sudovima, i sve specijalne bolnice se nalaze u vlasništvu županija. Trenutno se radi po prijedlozima koji su svojedobno usvojeni kao zaključci saborskog odbora za turizam", istaknuo je Medak.  

Pivovara i vinarstvo
Gospodarstvo Daruvara bazira se na nekoliko većih tvrtki poput Pivovare Daruvar, industrije ribe IRIDA, Badelove Vinarije Daruvar, a tu je i niz ostalih tvrtki poput Poljodar Tima, Majdak prometa, Biogala, Gospodarstva Moulis, metalurških tvrtki MMPD i SAB, Novoline, Habigraf i mnoge druge. Posebno mjesto u gospodarskom i društvenom životu Daruvara zauzima specijalna bolnica Daruvarske toplice i Termalni vodeni partk Aquae Balissae koji zapošljavaju i naveći broj Daruvarčana. Statistika konzultantske kuće Bisnode pokazuje da u Daruvaru trenutno posluje 603 poslovna subjekta. Tijekom 2015. godine bilo ih je osnovano 15, dok je istovremeno bilo ugašeno 23 subjekata.

Ukupno je 33 poslovnih subjekata bilo u blokadi u posljednjih godinu dana. Također, u Daruvaru u postupku stečaja nalazi se tri subjekata. U fazi predstečaja trenutno je 8 subjekata. Među poreznim dužnicima nalazi se jedan subjekt, a niti jedan subjekt se ne nalazi na listi neisplatitelja plaća. Među svim poslovnim subjektima u ovom gradu, ukupno ih je 188 ili 31,2% predalo godišnje financijsko izvješće u javni registar za 2015. Oni su lani kumulativno ostvarili 468,5 milijuna kuna prihoda, a kumulativna neto dobit iznosila je 20,6 milijuna kuna. Ta poduzeća ukupno su u 2015. zapošljavala 1481 osoba, što predstavlja prosjek od 7,9 zaposlenika. 

Desetina zaposlenih
Izvoz je iznosio 50,4 milijuna kuna, dok su analizirana poduzeća investirala ukupno 18,6 milijuna kuna tijekom 2015. godine. U ostvarenim prihodima na razini cijele županije, poduzeća iz ovog grada sudjelovala su sa 6,5% udjela. Analizirana poduzeća imala su 5,7% udjela u ukupnom županijskom izvozu, dok su njihove investicije činile 5,9% svih investicija na županijskoj razini. Ukupno 10,5% svih zaposlenih u županijskom realnom sektoru odnosilo se na zaposlenike iz poduzeća koja su smještena na području Daruvara.

Komentirajte prvi

New Report

Close