Veliki pritisak multitaskinga na radnike

Autor: Poslovni dnevnik , 02. rujan 2014. u 21:59
Pojavom mobitela zaposlenici stalno na raspolaganju/Reuters

Pojavom mobitela zaposlenici stalno na raspolaganju.

Mobilni telefoni koji zvone i tijekom vikenda, istodobno rješavanje nekoliko različitih zadataka – sve to dovodi do psihičkih opterećenja.

Ona pak mogu dovesti do gubitka zdravlja i motivacije na radnom mjestu. No, dugogodišnja istraživanja i njihovi rezultati vezani za multitasking, nedostaju, piše internetski portal posao.hr. "Tehnički razvoj je jednostavno bio toliko brz da uopće nismo u stanju točno reći kakva je situacija bila prije deset godina", kaže Hiltraud Paridon, psihologinja i voditeljica odjela "Psihička opterećenja i zdravlje" pri Institutu za rad i zdravlje njemačkog osiguranja od nesreća u Drezdenu.

Ovaj Institut ove godine organizira Svjetski kongres za sigurnost i zdravlje na radnom mjestu. Psihička opterećenja su pritom jedna od glavnih tema. Pojava mobilnih telefona i njihova masovna korištenja dovela su do toga da zaposlenici poslodavcima zapravo stalno stoje na raspolaganju, čak i vikendima. Time se za mnoge od njih radno i slobodno vrijeme stopilo. Isključiti se kako bi se napunili novom energijom, očito postaje sve teže.  "Tako nastaje pritisak termina i rada kojim je pogođena polovica zaposlenih. Njih 60%pati od pritiska upravo zato što istodobno rade nekoliko stvari. Različiti zadaci moraju se istodobno obavljati i istodobno moraju biti završeni. Stalni prekidi radnog procesa također negativno utječu na zdravlje", kaže Paridon. 

Komentirajte prvi

New Report

Close