Većina Puljana za financijski održiv bazen na Verudi

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2016. u 16:10
Pula, Foto: Duško Marušić / Pixsell

Istraživanje nam je dalo do znanja da se i većina građana Pule slaže kako je potrebno voditi brigu o troškovima izgradnje i budućeg održavanja bazena kako on ne bi bio na teret proračunu.

Rezultati istraživanja javnog mijenja renomirane agencije Ipsos Puls, pokazali su da su Puležanima itekako važni troškovi izgradnje i održavanja budućeg gradskog bazena te smatraju kako bi Grad Pula trebao provesti izgradnju bazena dimenzija 33×25 s dodatnim polivalentnim bazenom za djecu i neplivače na lokaciji sportsko-rekreativnog centra Veruda. Drže da bi troškovi izgradnje i održavanja ovakvog bazena ipak bili dugoročno isplativiji, nego što bi to bilo u slučaju jednog većeg 50-metarskog bazena. Važnost odgovorne potrošnje gradskih sredstava za ovaj projekt ističu i oni kojima je 50-metarski bazen prvi izbor.

"Istraživanje nam je dalo do znanja da se i većina građana Pule slaže kako je potrebno voditi brigu o troškovima izgradnje i budućeg održavanja bazena kako on ne bi bio na teret proračunu. Sada je najbitnije da konačno krenemo s izgradnjom bazena u kojem će svi Puležani moći uživati i koji će biti ekonomski održiv. Osim toga, prema svim raspoloživim informacijama iz struke, bazen veličine 33×35 metara zadovoljava i sve potrebe plivačkih i vaterpolskih klubova“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić komentirajući rezultate ankete.

Prema telefonskom istraživanju provedenom na uzorku od 600 ispitanika, projekt izgradnje prvog pulskog gradskog bazena općenito podržava velika većina, točnije 93 posto građana, među kojima je 70 posto onih koji ga u potpunosti podržavaju. Između četiri ponuđene opcije, više od polovine ispitanika (51 posto) procjenjuje da je bazen dimenzija 33×25 s polivalentnim bazenom za djecu i neplivače najkorisniji za građane Pule, a tu varijantu 60 posto građana bira i kao onu koju bi Grad Pula trebao provesti. Pri tom gotovo 95 posto ispitanika drže da su troškovi izgradnje i održavanja bazena bitni i da se o njima treba voditi računa pri provedbi ovog projekta

Iako bi izgradnju većeg 50-metarskog bazena podržalo 40 posto građana, čak i u slučaju mogućeg povećanja prireza i njihovih osobnih troškova, njih 71 posto smatra da bi opcija izgradnje bazena dimenzija 33×25 metara s dva dodatna bazena, odnosno polivalentnim za djecu i neplivače bila bolje rješenje od samo jednog skupljeg 50-metarskog bazena.

Rezultati upućuju da postoji određeni dio građana koji se zalaže za izgradnju većeg 50-metarskog bazena, ali su također svjesni da je potrebno naći rješenje od kojeg će koristi imati što veći broj Puležana vodeći pri tom računa i o troškovima izgradnje i održavanja. Tako 53 posto građana među onima koji bi podržali izgradnju većeg i skupljeg 50-metarskog bazena ujedno smatra da je od toga bolje rješenje izgradnja bazena dimenzija 33×25 s dodatnim za djecu i neplivače.

Čak 84 posto građana Pule slaže se da bazen mora biti na usluzi svim građanima Pule i da je bolje graditi na lokaciji sportsko-rekreativnog centra Veruda gdje već postoji sva potrebna infrastruktura (82 posto).

Komentirajte prvi

New Report

Close