Uz potporu države za strojeve za čišćenje do 30% većih prihoda

Autor: Marija Brnić , 03. lipanj 2019. u 22:00
Predstavnici tvrtki koje su dobile potpore s čelnim ljudima Ministarstva gospodarstva

Projekati jačanja kapaciteta, internacionalizacije posla i uvođenja sustava kvaliteta ukupno vrijede 85 mil. kuna.

Ministarstvo gospodarstva dodijelilo je jučer ugovore o bespovratnim EU sredstvima temeljem tri natječaja (Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP, Internacionalizacija poslovanja MSP-ova, faza 2 i Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom, temeljem kojih je 20 poduzetnika za projekte vrijedne 85 milijuna kuna dobilo potpore u iznosu od 35 milijuna.

Natječaji su raspisani tijekom prošle ili početkom ove godine. Među četiri projekta koji su zaslužili potporu za izgradnju proizvodnih kapaciteta najvrjedniji je zagrebačke tvrtke I.T. Graf, koja se bavi tiskarstvom, grafičkim uslugama i proizvodnjom promotivnih proizvoda. U opremanje proizvodnje ulaže gotovo 15 milijuna kuna, za koje ostvaruje potporu od gotovo 7 milijuna, a uvođenjem novih linija očekuju otvoriti 20 radnih mjesta, te proboj na domaćem, ali i tržištima Austrije, Slovenije i Češke.

Druga zagrebačka tvrtka Eti-tisak, koja proizvodi etikete, nabavom digitalnog stroja za tiskanje naljepnica vrijednog više od 6 milijuna kuna dobiva više od 2 milijuna kuna, a očekuje da će joj projekt za trećinu podići prihode i izvoz, te će otvoriti osam radnih mjesta. Projekt poboljšanja poslovnog razvoja i tehnološke spremnosti u proizvodnji Adriatech iz Svete Nedjelje, koja se bavi strojevima i sredstvima za pranje i čišćenje, ukupno je vrijedan 6 milijuna kuna, uz potporu od gotovo 2 milijuna, a omogućit će više od 30 posto veći prihod i otvaranje 30 radnih mjesta.

Maximus media iz Krapinskih Toplica proširuje proizvodne kapacitete za indoor i outdoor oglašavanje, a očekuje utrostručiti postojeću razinu uz smanjenje troškova energije i repromaterijala. Projekt je vrijedan oko 3 milijuna kuna, a potpora iznosi milijun.

Kroz natječaj Internacionalizacija poslovanja omogućit će se nastupi na međunarodnim sajmovima i drugi oblici promocije za 12 tvrtki – Pap-promet iz Sv. Nedjelje, Hangar 18 iz Koprivnice, Alarm automatika iz Rijeke, Kroma iz Gospića, Kasopar papir iz Preloga, te tvrtkama Tehnoprogres, Kolomejec, Kodeks, Holosys i Neon Bjorn iz Zagreba. Potporu kroz natječaj za uvođenje ISO-standarda dobiva PharmaKos consulting iz Zagreba, a iz natječaja za inovacije MSP-a potpore ostvaruju tvrtka Mill iz Zagreba za projekt AYDE-inovativni sustav za rezervacije i plaćanje u realnom vremenu, te Sofa IT iz Klinča sela za projekt aplikacije za praćenje nižerangiranog i amaterskog sporta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close