Uz ovakav tempo rasta uskoro će im trebati i radnici iz Dežele

Autor: Darko Bičak , 10. studeni 2015. u 22:01
Golem interes za Poslovni uzlet u Sv. Martinu/Vjeran Žganjec Rogulja/PIXSELL

Učinili su puno na sinergiji javne uprave i potreba poduzetnika, koji ondje danas na dozvole čekaju maksimalno pet dana.

Nezaposlenost je jedan od najvećih hrvatskih problema, no u Međimurju smo tome doskočili, istaknuo je Franjo Makovec, načelnik Sv. Martina na Muri, na otvaranju okruglog stola što se u sklopu projekta Poslovni uzlet održao u tom mjestu.

"U posljednjih 20 godina rastemo po prosječnoj stopi od 5-7 posto, no uvjeren sam da su statistike prekonzervativne i da je naš rast u konačnici veći", ističe Makovec, koji je na čelu Sv. Martina već šest mandata zaredom. "Kad sam početkom 90-ih, kad je općina i nastala, vidio ujutro kako pola mjesta stoji na autobusnoj stanici i putuje u okolne gradove, mnogi od njih i u Sloveniju, srce mi se slamalo. Ubrzo je slovensko tržište rada postalo zatvoreno za Hrvate, pa su mnogi ostali bez posla. Shvatio sam da moramo brzo nešto učiniti. Već potkraj 90-ih pokrenuli smo gospodarsku zonu koja je postala motor razvoja. Danas u općini imamo 71 tvrtku, 69 je malih i samo dvije srednje veličine. Sada ljudi iz drugih mjesta dolaze raditi u Sv. Martin, a uskoro očekujemo da će početi dolaziti i deficitarna radna snaga iz Slovenije", ističe Makovec. Da je Međimurje po mnogim kriterijima razvijenije od hrvatskog prosjeka, tvrdi i Matija Posavec, međimurski župan.

 

Makovec

Početkom 90-ih ujutro bi pola mjesta stajalo na autobusnoj stanici radi posla u Sloveniji. Srce mi se slamalo

"Napravili smo puno na sinergiji javne uprave i potreba građana i poduzetnika. Danas se dozvole kod nas izdaju u roku 1-5 dana. Svaki investitor koji dođe u Međimurje može odmah doći k meni u ured i dobiti moj broj mobitela, bez obzira na to o kako beznačajnom projektu se radilo", kaže Posavec. Dodaje da je praksa korektnog odnosa prema investitorima prepoznata te da mnogi ulagači žele doći u Međimurje. Zbog svega toga u županiji je nezaposlenost na razini manjoj od 11 posto. Izvoz stalno raste, a zbog odlična geostrateškog položaja, čak 89% njihova izvoza ide u zemlje EU. Samo u 2015. izvoz im je porastao 15 posto. Nije, međutim, sve savršeno. "Dugo smo držali neslavni vrh ljestvice županija po najnižim plaćama, a sada se to malo popravilo pa smo šesti.

 

Posavec

Svaki investitor koji dođe u Međimurje može odmah dobiti moj broj mobitela

No, i dalje su nam prosječne plaće 18,2% manje od državnog prosjeka. Investiranjem u nove tehnologije i povećavanjem dodatne vrijednosti našega gospodarstva polako se dižemo i očekujem da će se to uvelike popraviti", rekao je Posavec. U Svetom Martinu razvoj temelje na skladu proizvodnje i turizma. Tako su drugi najveći poslodavac u općini LifeClass Terme Sveti Marti sa 170 zaposlenih. Romana Lekić, voditeljica katedre za turizam Veleučilišta VERN, naglašava da su te toplice primjer kako se može ponuditi kvalitetna usluga dodatne, nematerijalne, vrijednosti u kontinentalnom turizmu.

"Svaki put kad dođem u Sv. Martin, vidim da su uveli nove usluge i povećali konkurentnost i zadovoljstvo korisnika", kaže Lekić. Gospodarska zona u Sv. Martinu je jedan od primjera kako bi zone trebale izgladi, smatra Dario Kobeščak, izvršni koordinator Agencije za konkurentnost pri Ministarstvu gospodarstva. Agencija je dosad zaprimila 466 zahtjeva za poticaje te 127 zahtjeva za priznavanje projekta od strateške važnosti. Sad je u portfelju Agencije oko 300 investicijskih projekata koji bi trebali zaposliti gotovo 18 tisuća ljudi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close