Riječ poduzetnika: ‘Potpore godinama ministrima služe kao paravan’

Autor: Marija Brnić , 22. travanj 2014. u 11:33
Petar Lovrić, HUP

Petar Lovrić očekuje lančani efekt povećanja trošarina.

Lančano nove će trošarine rezultirati povećanjem parafiskalnih nameta. Same potpore dobar su pomoćni alat, no on nema bitan utjecaj na gospodarski pravac države i rekao bih da godinama ministrima ti programi više služe kao paravan iza kojega skrivaju svoju nesposobnost da stvore povoljan institucionalni okvir, koji je presudan za razvoj.

U poljoprivredu i brodogradnju godinama su upumpavane milijarde, umjesto da se omogućilo samim poduzetnicima da u uređenom i stabilnom okruženju sami razvijaju svoj biznis. Za same poduzetnike ti programi ne znače ništa i bolje bi ih bilo ukinuti i izaći na čistac, suočiti se sa stvarnim stanjem, nego i dalje stvarati privid pomaganja.

Jesu li "gospodarski" ministri u Vladi mogli jače braniti pozicije poduzetnika u proteklim potezima radi smanjenja deficita?
Ono što su oni propustili i ovaj put jest inzistiranje na politici temeljenoj na procjenama na duže staze. Ovako se samo slijepo spašava od dana do dana i ulazi u spiralu zla. Tonemo sve dublje i samo je pitanje hoće li prije proraditi ulica ili će doći do prijevremenih izbora.

Može li i što ova Vlada ipak poduzeti da olakša poduzetnicima?
Nama treba šok terapija. Vlada treba hitno smijeniti nekoliko ministara, dovesti četiri do pet novih ljudi koji će imati snage poduzeti ono što treba.  

Komentirajte prvi

New Report

Close