Uspješno završen projekt, URIHO sada odijeva zagrebačke osnovnoškolce

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 29. lipanj 2017. u 22:00
URIHO osobama s invaliditetom već desetljećima omogućava aktivno uključivanje u tržište rada. Na to su, na kraju svakog dana najviše i ponosni, poručili su /Tomislav Miletić/PIXSELL

Školska odjeća i obuća S-ChOOL, koja se izrađuje u URIHO-u smanjuje socijalne razlike i promiče ravnopravnost te ističe pripadnost školi i gradi školski duh.

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO), čijih 55 posto zaposlenika čine osobe s različitim oblicima i težinama invaliditeta, krajem lipnja otvorila je vrata novouređene prodavaonice smještene preko puta zagrebačkog Autobusnog kolodvora. Finale je to ove godine započete suradnje s Gradom Zagrebom i školama na zagrebačkom području za koje su u URIHO-u šivane školske uniforme, objedinjene u liniju odjeće imena S-ChOOL.

Za izradu su zaslužne vrijedne ruke zaposlenika radne jedinice Konfekcija koja je u prvoj polovici 2017. godine spremno odgovorili na nove zahtjeve tržišta.  "Ovime smo dovršili pilot projekt Grada Zagreba 'Uvođenje školskih uniformi u zagrebačke škole' u kojem je sudjelovalo ukupno 17 osnovnih škola i njihovih 3704 učenika. Standard školske odjeće koji nastaje u URIHO-u rezultat je postignutog dogovora s učenicima i profesorima, dizajnerima i stručnim radnicima iz proizvodnje. Tako se 'školski paket' sastoji od dvije polo majice kratkih rukava, jedne majice dugih r ukava i jakne s kapuljačom, tzv. hoodice. 

Bit će i tenisica
Tome ćemo u sljedećoj isporuci dodati i platnene tenisice, odnosno papuče, koje su namijenjene i vrtićima. Sva je odjeća dodatno oplemenjena amblemom škole koje su izrađivali učenici što je bila i zgodna prilika da pokažu vlastitu kreativnost", za Poslovni je dnevnik ispričao rukovoditelj URIHO-ve Službe komercijale Dubravko Ivanković. Dodao je i da su prve reakcije škola i roditelja više no sjajne, što je potvrdila i dizajnerica Irena Rački.

 

70 godina

posluje ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO)

"Školama smo dali slobodu u izboru boja, a kreiranje amblema pokazalo je zaista zanimljive i zabavne rezultate. Saznali smo i da se djeca vesele svojoj novoj školskoj odjeći, a u novootvorenoj trgovini u Držićevoj ulici mogu se kupiti dodatni ili zamjenski dijelovi uniforme i to uz uslugu šivanja amblema. Jednako tako se na istom mjestu mogu kupiti i polo majice bez amblema koje mogu biti dijelom svakodnevne odjeće te smo ponosni što smo našu liniju odjeće lansirali na tržište s takvim uspjehom od samog početka. Samim logom i vlastitim modnim brendom S-ChOOL nastojali smo se približiti mlađim generacijama, a po povratnim nam se informacijama zagrebačkih školaraca čini da smo u tome i zaista uspjeli", kazala je Rački.  Kako su istaknuli sugovornici, školska odjeća i obuća S-ChOOL smanjuje socijalne razlike i promiče ravnopravnost te ističe pripadnost školi i gradi školski duh. Uz to javnosti šalje pozitivnu sliku o školi i razredu, ali i zaustavlja 'natjecanje' između učenika izborom odjeće i obuće te se eliminira mogućnost da djecu koja ne nose odjeću i obuću poznatih brendova zbog toga zadirkuje.

 "Mnogobrojna istraživanja pokazala su da djeca koja nose propisanu odjeću usmjeravaju više pozornosti na vlastito obrazovanje i školske zadatke, a manje su usmjereni tome kako izgledaju i lakše se uklapaju u okolinu. Takvu djecu osjećaj zajedništva i pripadnosti prati kroz cijeli život, te ih se istovremeno podučava o jednakosti različitih skupina ljudi", poručili su iz URIHO-a.  

Inače, ova ustanova posluje značajnih 70-ak godina unutar kojih su redovito proširivali svoj asortiman. Danas se zaštitno zapošljavanje realizira u okviru gospodarskih programa za tekstil, keramiku, metal, kožu, kitničarstvo, ortopediju, kartonažu i tisak. Uz to, prilikom otvorenja najavljeno je i daljnje uređenje okoliša oko trgovine koje će, osim ukrasnog bilja, uključivati klupu i metalni parking za bicikle – oboje izrađeno u URIHO-vim pogonima. Saznali smo da su upravo njihove metalne konstrukcije za parking bicikli nedavno postavljene na nekoliko lokacija u Zagrebu, pa se može reći i da nema toga što se u URIHO-u ne može izraditi. 

Likovne radionice i zabava
Kako nije sve samo u radu, već mjesta treba ostaviti i za zabavu, kažu u URIHO-u, organiziraju i brojne likovne radionice i izložbe, izlete te sportska događanja, osnažujući time kod osoba s invaliditetom i osjećaj pripadnosti zajednici. U takvim se okolnostima onda i ljepše radi te URIHO u svojim redovima ima i pravih profesionalaca zbog čega su postali nezaobilaznom adresom za sve u potrazi za ortopedskim pomagalima, tiskarskim proizvodima, kartonskom ambalažom te keramičkim i proizvodima od kovanog željeza.

Ipak, kako je kroz razgovor prokomentirao Ivanković, situacija uvijek može biti i bolja. "Neka stara zanimanja i zanati polako se zaboravljaju pa organiziramo različite vrste edukacija u kojima, primjerice, naši majstori uz sebe imaju 'šegrte' koje obučavaju. Neka su obrtnička zanimanja nešto manje popularna u našem obrazovnom sustavu, što je šteta", dodao je. Bez obzira na izazove od kojih je nužnost konstantnog usavršavanja uslijed ubrzanih tehnoloških promjena samo jedan u nizu, čak i bez obzira na krizne godine koje su krenule s 2008. i koje ih nisu pokolebale, URIHO osobama s invaliditetom već desetljećima omogućava aktivno uključivanje u tržište rada. Na to su, na kraju svakog dana najviše i ponosni, poručili su.

Komentirajte prvi

New Report

Close