Đuro Horvat ide na Svjetsko prvenstvo

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 20. ožujak 2016. u 22:00
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

EY poduzetnik godine.

Đuru Horvata, vlasnika i osnivača Tehnixa, na izboru za Poduzetnika godine, koju drugu godinu zaredom organizira konzultantska tvrtka Ernst & Young, žiri je jednoglasno odabrao za najboljeg poduzetnika u Hrvatskoj.

Taj 71-godišnji Međimurac ima više od 325 stalno zaposlenih sa svojim kooperantima, 50 vlastitih patenata i inovacija te oko 350 proizvoda koji se plasiraju na domaćem i svjetskom tržištu. Tvrtka je 10 godina i 10 milijuna eura uložila u stvaranje tehnologije za preradu otpada, danas već poznatu u cijelom svijetu. "Osvojena nagrada veliko je priznanje meni i radu mog tima na razvoju, patentiranju i primjeni tehnologije", rekao nam je Horvat, kojeg smo u petak zatekli na putu prema Hvaru, gdje se sastao s tamošnjim gradonačelnikom kako bi dogovorio da komunalne tvrtke na otoku zbrinjavaju otpad prema Tehnixovoj tehnologiji. Prema projektu, bez prethodnog razvrstavanja, otpad se odvozi u tvornicu i takav miješani otpad obrađuje i sortira prema uporabnoj vrijednosti, a onda se vraća u industriju kao sirovina ili energija te se dalje prodaje na svjetskim burzama.

Organski i biorazgradivi otpad biokompostiranjem se vraćaju u poljoprivredu. Politika, osim u nekim gradovima, teško je, veli, prepoznala njegov proizvod, zbog neznanja i neželjene konkurencije. No s novom Vladom, kaže, ima dobru suradnju i resorni ministri zainteresirani su da se što veći dio Hrvatske pokrije njegovom tehnologijom zbrinjavanja otpada. Horvat će nas u lipnju predstavljati na svjetskom izboru Poduzetnika godine među 60 kandidata. S obzirom na to da dolazi iz vodeće ekoindustrije u ovom dijelu Europe za projektiranje, proizvodnju, servisiranje strojeva, opreme, postrojenja i tehnologije, u funkciji zaštite okoliša, te da je njegova tehnologija prepoznatljiva u cijelom svijetu, izgledi su, smatraju poduzetnici, veliki. 

Komentirajte prvi

New Report

Close