URIHO je osobama s invaliditetom osigurao ulaz na tržište rada

Autor: Božica Babić , 30. siječanj 2015. u 16:18
Proizvodi se mogu kupiti i u URIHO trgovinama/G. Stanz/PIXSELL

Ustanova URIHO je u travnju 2009. otvorila i Radni centar, prvi u Hrvatskoj, koji osobe s invaliditetom priprema za zapošljavanje.

Zaštita osoba s invaliditetom i stvaranje odgovarajućih uvjeta za njihovo osposobljavanje i zapošljavanje, odnosno uključivanje u svakodnevne radne obveze zadaća je svih društvenih zajednica.

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, ili skraćenog naziva URIHO, pod ovim imenom posluje od 1996. godine. Međutim, njezini pravni korijeni sežu još u 1946. godinu kada je na prostoru Hrvatske osnovana prva zaštitna radionica u kojoj su rehabilitaciju mogle proći, ali i dobiti nakon toga negdje stalni posao osobe s određenim invaliditetom. Ta ustanova, čiji je URIHO danas sljednik, kod osnutka je dobila ime "Ivančica."

Iza nje se nanizao već iznimno dugi staž, za manje od godinu dana bit će u prigodi obilježiti još jednu svoju okruglu obljetnicu. Napunit će sedam desetljeća što je svakako svrstava među hrvatske 'dijamante' i te kako bitne i zaslužne za razvoj socijalne osjetljivosti društvene zajednice za populacijsku skupinu s ugroženim zdravljem. Zaštitno zapošljavanje svih proteklih godina u ovoj se ustanovi ostvarivalo u okviru brojnih gospodarskih programa za tekstil, keramiku, metal, kožu, kitničarstvo, ortopediju, kartonažu i tisak. Od ukupnog broja zaposlenika u ustanovi URIHO, jedan od ključnih uvjeta je da 51 posto moraju biti osobe s invaliditetom različitih kategorija i profila. Konstantno razvijajući u proteklom razdoblju svoj profil i raznovrsne modele djelovanja, Ustanova URIHO je u travnju 2009. godine otvorila i Radni centar, prvi u Hrvatskoj, koji predstavlja novi oblik rada s invalidnom populacijom.

Osnovna uloga koju Radni centar mora ispuniti je priprema osoba s invaliditetom za svijet rada. To konkretno znači da su korisnici Radnog centra također osobe s invaliditetom, no one u pravilu imaju završen određeni stupanj stručne osposobljenosti, ali radi pojedinih razloga/prepreka nisu u mogućnosti izravno se uključiti u svijet rada. Jedan od najčešćih razloga uključivanja osoba s invaliditetom u Radni centar je njihova dugotrajna nemogućnost zapošljavanja. U dosadašnjoj povijesti Ustanove URIHO u kalendar se kao iznimno bitna upisala i godina 2011. Najprije je krajem siječnja te godine u okviru inicijative "Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2010." prepoznat golemi skrbnički volumen upravo URIHO-a, zbog čega mu je dodijeljena posebna nagrada za iskazani izniman doprinos profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Nedugo potom sama ustanova odradila je još jednu zahtjevnu zadaću, u lipnju 2011. URIHO je otvorio prvu virtualnu radionicu za nezaposlene osobe s invaliditetom u što je uključeno cjelovito područje Hrvatske. Kroz svoj raznovrstan proizvodni program, koji uključuje obradu tekstila, keramike, metala, kože, te kitničarstvo, ortopediju, kartonažu i tisak, djelatnici ustanove URIHO izrađuju mnoge odjevne i uporabne predmete. Dosadašnjim referencama stekli su povjerenje i narudžbe brojnih stalnih klijenata među kojima su primjerice HEP, Hrvatske šume, Coca Cola, riječko brodogradilište 3. maj, Gradske ljekarne Zagreb, Zagrebačka zračna luka, ali i mnoge zdravstvene ustanove te domovi za starije i nemoćne. Mnoge predmete koje izrađuju vrijedne ruke osoba s invaliditetom iz Ustanove URIHO moguće je kupiti i u njihovim trgovinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close