Ured HGK u Šangaju radi boljeg plasmana hrvatskih tvrtki milijardi i pol ljudi

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 29. studeni 2017. u 22:01
Čelništvo HGK i predstavnici naših tvrtki u predstavništvu u Šangaju

Tražit će niše premium proizvoda, od prehrambenih tvrtki do IT kompanija ili proizvođača strojeva, i to za kupce više platežne moći.

Robna razmjena između Kine i Hrvatske lani je iznosila 656 milijuna eura, što nije zadovoljavajuće, ako gledamo potencijal kineskog tržišta. No uvjeren sam da će prisustvo HGK na terenu pridonijeti boljoj i uspješnijoj suradnji, kazao je jučer predsjednik HGK Luka Burilović otvarajući predstavništvo te institucije u Šangaju, čime je obilježeno 25 godina uspostave gospodarskih odnosa dviju zemalja.

U Kini živi 20% svjetske populacije, 2,6 puta više ljudi nego u cijeloj EU, a njihov standard i ekonomija konstantno rastu. Tu je golem potencijal za plasman kvalitetnih proizvoda i usluga koje Hrvatska nesumnjivo ima. Zato će HGK u okviru ureda, ističu u Komori, raditi na jačanju imidža i brenda Hrvatske i kvalitetnih hrvatskih proizvoda.

 

656 milijuna

dolara vrijednost robne razmjene između dviju zemalja, što nije dovoljno

"Ono gdje moramo tražiti niše za naše izvoznike su premium proizvodi, plasirani ciljanoj klijenteli više platežne moći. Od prehrambenih tvrtki, proizvođača strojeva i oprema pa sve do IT kompanija, a vrhunska kvaliteta i dobra marketinška strategija ključ su uspjeha", ustvrdio je Burilović na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu.  Najveće teškoće domaćim izvoznicima u Kinu su nedefinirani certifikati i procedure za određene proizvode, Podravka i Badel, u Kini prisutni godinama, nakon otvaranja predstavništva HGK nadaju se još jačem i lakšem proboju.

"Vrlo je važno imati partnera koji je utjecajan na kineskom tržištu. Potrebna je prisutnost, biti, živjeti i raditi ovdje", rekao je direktor razvoja novih tržišta i projekata Badela 1862 Damir Butković. Kineski investitor Li Wei iz L&L Golfa kazao je da bi investirali u golf terene u RH ako im Vlada ponudi dobre uvjete.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zasto smo uopce cekali do sada, to trziste je zlatna koka

New Report

Close