Umjereni rast nije pošteđen rizika

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Boris Galić, predsjednik Uprave Allianza Hrvatska

Boris Galić, predsjednik Uprave Allianza Hrvatska.

Ova godina završava novim valom poreznih promjena koje donose određena porezna rasterećenja i poslodavcima i građanima, što će povoljno utjecati na potrošnju i podržati nastavak umjerenog gospodarskog rasta.

Očekujemo da će slijedom takvih okolnosti i 2019.  za industriju osiguranja biti solidna. Za njezin daljnji razvoj nužno je uspješno se prilagoditi brojim promjenama u okruženju, koje od nas traže veću fleksibilnost i prilagodljivost novim trendovima, navikama, očekivanjima pa i regulatornim zahtjevima. Allianz stoga kontinuirano radi na digitalizaciji poslovanja, optimizaciji procesa, povećanju učinkovitosti i sposobnosti da brzo i kvalitetno odgovorimo na potrebe klijenata. 

U sljedećoj godini u segmentu životnih osiguranja očekujemo nastavak odmaka od tradicionalnih životnih osiguranja s garancijama i usmjerenost na unit-linked proizvode s potencijalno većim prinosima, ali i rizikom ulaganja za klijenta.  Za Allianz prioritet ostaje maksimalna sigurnost životnih polica uz razvoj novih, inovativnih proizvoda. Oni će se sve češće povezivati s osiguranjem zdravlja i adekvatne zdravstvene skrbi s obzirom na produženje životnog vijeka. Stoga, uz postojeće dopunsko, ponudu širimo i na dodatno zdravstveno osiguranje kako bismo što bolje iskoristili neosporan tržišni potencijal zdravstvenog osiguranja. 

U neživotnim osiguranjima i nadalje želimo zadržati profitabilnost motornih vozila te poticati daljnji profitabilan rast kroz razvoj ostalih proizvoda. Očekujemo daljnji rast cijena kaska, kao i blagi rast cijena AO-a. Cijene osiguranja motornih vozila i dalje će biti pod pritiskom povećanih troškova popravka vozila zbog rasta cijena rada te cijena rezervnih dijelova. Posljedično, osiguravatelji će tražiti korekcije cijena premije osiguranja ili nuditi proizvode sa franšizama. Prethodnih godina bilježili smo velike imovinske štete uzrokovane poplavama i nevremenima.

Pritom nije riječ samo o iznimnim događajima, već o klimatskom trendu u kojem će imovina građana i tvrtki biti sve češće ugrožena. Razumno je očekivati da će to potaknuti veći interes za osiguranjem imovine i rast prihoda tog segmenta, ali i pritisak na njegovu profitabilnost. Konačno, za našu je industriju važno pažljivo pratiti tržište nekretnina. Svjedočimo rastu ulaganja u nekretnine kao i rastu njihovih cijena. Već sada se postavlja pitanje jesu li one precijenjene. 

Komentirajte prvi

New Report

Close