‘Oko 80 posto tvrtki koje su se uključile u naš program povećalo je svoje prihode, 60 posto njih i broj zaposlenih’

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 14. travanj 2018. u 12:30
Konferencija Žene u poduzetništvu/Sanjin Strukić/PIXSELL

Poduzetnicama koje krenu na ovakvo financiranje na raspolaganju je i subvencija za poslovno savjetovanje.

Hrvatice sve češće postaju poduzetnice i u ukupnom broju malih i srednjih poduzeća sudjeluju s oko 25 posto, ali se i dalje radi o nedovoljno iskorištenom potencijalu čiji razvoj treba sustavno poticati. Istaknuto je to na konferenciji Žene u poduzetništvu koju je u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) organizirala Hrvatska poštanska banka (HPB).

Razlog zašto nema više poduzetnica dijelom se krije i u otežanom pristupu do novca neophodnog za razvoj i ulaganje, stoga su EBRD i HPB prošle godine kreirali posebnu ponudu za poduzetnice, namijenjenu mikro, malim i srednjim poduzećima s do 249 zaposlenih i manje od 50 milijuna eura godišnjeg prometa, a kojima žene upravljaju samostalno ili su dio vlasničke strukture. Navedeno podrazumijeva i da se poduzetnice koje se odluče na financiranje u HPB-u kvalificiraju za dodatnu subvenciju u dijelu poslovnog savjetovanja, a za ekspertizu u tom dijelu zaslužan je i EBRD. 

Poduzetnička odvažnost
Izvršna direktorica Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima HPB-a, ujedno  inicijatorica konferencije, Antonija Zorić je poručila kako ta banka financira sve projekte s novom vrijednošću, potičući time izvrsnost i poduzetničku odvažnost.  "Jedna od niša u kojima se HPB želi isprofilirati kao partner upravo je malo i srednje poduzetništvo. Svima zainteresiranima stojimo na raspolaganju u 11 naših regionalnih centara i želimo sve aktivnije doprinositi zdravoj poduzetničkoj klimi", istaknula je.

 

Zorić

U Hrvatskoj je sve veći broj žena u menadžmentu kompanija, pa tako i u HPB-u, u kojem je 50 posto žena na rukovodećim pozicijama.

Spomenula je i da je vidljiv sve veći broj žena u menadžmentu, pa i u HPB-u u kojem je  50%  žena na rukovodećim pozicijama. Direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku Vedrana Kašić Jelušić je kazala da je oko 80 posto tvrtki koje su se posljednjih godinu i pol uključile u njihov program povećalo svoje prihode, 60 posto njih i broj zaposlenih, a 56 posto i izvoz. "Prisutni smo u 17 zemalja, uskoro bi nam se trebao pridružiti i Maroko, a u sklopu programa za ove aktivnosti imamo preko 400 milijuna eura na raspolaganju. Uključivanje žena u poduzetništvo je ekonomsko pitanje i način na koji se dodatno može potaknuti gospodarski rast", poručila je Kašić Jelušić. 

Financiraju i konzalting
Poduzetnicama je na raspolaganju i mogućnost sufinanciranja projekata poslovnog savjetovanja pri čemu subvencioniranje ide od 45 do 60 posto troška konzaltinga i to maksimalno do 10 tisuća eura.  Hamag Bicro također ohrabruje se svaki oblik ženskog poduzetništva s kvalitetnom idejom, perspektivnim planom i dobrim financijskim pokazateljima, potvrdila je voditeljica službe za zajmove u Sektoru za financijske instrumente Josipa Kutle Stepančić.

 

Kašić Jelušić

Oko 80 posto tvrtki koje su se posljednjih godinu i pol uključile u naš program povećalo je svoje prihode, 60 posto njih i broj zaposlenih, a 56 posto i izvoz.

"Od prošle godine odobrenih 631 zajmova, žene su u vlasničkoj strukturi bili u 30% slučajeva, a u dodatnih 10% su bile suvlasnice", istaknula je. Kakva je situacija bila do sada u praksi, ukazuje i podatak da su na Zagrebačkoj su burzi izlistane samo dvije kompanije koje imaju predsjednice uprava, naglasila je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Od malih nogu
"U startup kompanijama ima premalo žena, pa bismo od najmlađe dobi djevojčice trebali odgajati u poduzetničkom duhu. Trebamo mijenjati stav i pokazati više hrabrosti." Direktorica tvrtke Mardesign za poslove u brodogradnji, Ranka Vukasović Botica pričala kako je raditi u branši u kojoj nema puno žena. "Oduvijek sam imala sklonosti prema tehničkim znanostima i ovo je branša u kojoj se osjećam najbolje", ispričala je. 

I u odvjetništvu su žene rjeđe nositeljice ureda, ispričala je Anita Hukelj. Uz odvjetničku je karijeru odlučila nastaviti obiteljsku tradiciju bavljenja turizmom, a kaže da se HPB u financiranju njezinih projekata razvoja turizma se pokazala najboljom. "Kad sam se upustila u prikupljanje novca trebalo mi je nekoliko mjeseci, procedure dugo traju", komentirala je. Na konferenciji je predstavljen je online dijagnostički alat Business Lens koji omogućava procjenu jakih strana poslovanja, nakon čega se personaliziranim izvještajem daju preporuke kako unaprijediti područja na kojima se može dodatno poraditi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close