Udjelom izvoza u BDP-u još nas ‘šišaju’ Mađari, Česi, Slovaci…

Autor: Darko Bičak , 13. lipanj 2017. u 07:54
Predstavnici kompanija koje su izvozni prvaci primili su tradicionalno priznanje 'Zlatni ključ'/Žarko Bašić/PIXSELL

Najinovativniji su Rimac automobili, a najbrže rastuće izvozno tržište je Rusija za koje je nagrađen JGL.

Svijet je sve nestabilniji, a tokovi međunarodne trgovine su se promijenili te se danas ne može sa sigurnošću utvrditi kakav će karakter imati hrvatski izvoz u narednom razdoblju, rečeno je na 12. konvenciji hrvatskih izvoznika koja se održala u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i medijskim pokroviteljstvom Poslovnog dnevnika.  

Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici, ističe da nestabilnost u odnosima EU i SAD-a, politička nestabilnost na Bliskom istoku, ali i trend smanjenja utjecaja banka, a rast snage raznih fondova uvelike utječu na tijekove međunarodne trgovine.  "Udio BDP-a EU i SAD-a u globalnom BDP-u pada, a rastu Kina i Indija. Ekonomija razmjera pomaže ovim zemljama, a padaju one poput Italije. O mantri da možemo funkcionirati bez vlade najbolje govori primjer Italije koja je u 20 godina pala sa 6. mjesta po BDP-u na 10.", kazao je. Nada se da će u hrvatskom političkom životu biti više stabilnosti i da će i vlade biti stabilnije kako nam se ne bi dogodio taj negativan trend. Za hrvatske izvoznike je stabilna vlada itekako važna, posebice zbog kapaciteta za političke pregovore, poput ulaska u Schengen.

 

Bago

Nadam se da će u hrvatskom političkom životu biti više stabilnosti kako nam se ne bi dogodio loš talijanski scenarij.

Iako Hrvatska zadnjih godina konstantno bilježi rast izvoza, i dalje je na začelju među zemljama Unije po učešću izvoza u BDP-u. Na to je upozorio i Marko Jurčić, savjetnik za gospodarstvo Predsjednice Republike.  "Uspoređujući se sa zemljama SI Europe, Hrvatskoj izvoz u BDP-u raste. No, još je niži nego u usporedivim zemljama poput Slovačke, Mađarske i Češke gdje doseže i 80% BDP-a. Gledaju li se razvijene zemlje EU-a, situacija je još poraznija", naglašava Jurčić.  

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva istaknula je važnost vladine intervencije u spašavanju Agrokora čime je,  tvrdi, spašeno na desetine tisuća radnih mjesta i značajan udio BDP-a kojeg ostvaruje ova korporacija.  Tradicionalno su, po 10. put, dodijeljena priznanja Zlatni ključ za najuspješnije izvozničke tvrtke. Apsolutni pobjednik je Pliva koja je dobila tri Ključa i to za najboljeg velikog izvoznika kao i u kategoriji najuspješnijih tvrtki u izvozu na tržišta Njemačke i Kanade.

Najbolji srednji izvoznik je Solvis, a među malima MCZ. Najinovativniji su Rimac automobili, a najbrže rastuće izvozno tržište je Rusija za koje je nagrađen JGL. U Africi smo najviše izvozili u Egipat, a zlatni ključ u toj kategoriji pripao je Končar ET-u. U Aziji primat drži Saudijska Arabija, za što je nagrađen Kraš. U Francusku je naviše izvozio preloški LTP, u Nizozemsku ACG Lukaps, a u SAD karlovački HS Produkt. Za mađarsko tržište je nagrađen DS Smith Belišće Croatia, za srpsko Vetropack Straža. Proizvođač kožne galanterije za autoindustriju Wollsdorf Components je najbolji izvoznik u Austriju, Podravka u BiH, a AD Plastik u Sloveniju. U Italiji je najbolji bio Olimpias tekstil. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Khm, ova izjava o 80% izvoza u BDP-u je šokantna i sama po sebi ne govori baš nešto puno osim što samo 20% proizvodnje ostaje kod njih (naravno, odokativno). Kad se već mora o izvozu i usporedbi sa zemljama “u okruženju” nužno se treba gledati pokrivenost uvoza izvozom koji je kod predmetnih zemalja katastrofalan. Ako ne vjerujete – http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Export_to_import_ratio_by_country,_2015_new.png

Da, baš pad Italije ima veze sa njihovom Vladom. Kao prvo prema podacima svjetske banke Italije je na 8. mjestu i prestigle su je Kina i Indija što je logično s obzirom na njihovo tržište, cijenu rada i globalni proces outsourcinga. Brazil bi je isto mogao prestići što je također logično jer je 4 puta veći od Italije i u zadnjih 20 godina je povećao broj stanovnika za oko 30%.

New Report

Close