Učili o uštedama, potporama, kreditima

Autor: Darko Bičak , 01. ožujak 2015. u 22:00
Edukacije izazvale zanimanje/Duško Marušić/PIXSELL

Stručnjaci su sudionike edukacija učili brojnim “trikovima” unapređenja poslovanja i izbjegavanja čestih pogrešaka.

1. Na predavanju Poticanje poduzetništva u Istarskoj županiji, gosti su imali prilike saznati o mjerama za poticanje gospodarstva, dostupnoj podršci za financiranje malog i srednjeg poduzetništva uključujući i fondove EU-a. Informirali su se o poduzetničkoj infrastrukturi i prednostima povezivanja u klastere, kao i o promociji i poticanju domaćih i stranih ulaganja te se upoznali s Županijskom razvojnom strategijom. Radionicu je vodio Boris Sabatti iz Istarske razvojne agencije (IDA).

2. Vesna Bukarica iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost govorila je o programima sufinanciranja iz područja energetske učinkovitosti i otvorenim natječajima i javnim pozivima koji su interesantni poduzetnicima (ali i građanima). Bukarica je istaknula da je potrebno raditi na edukaciji koja će biti podloga s ciljem podizanja razine svijest o potrošnji energije koja je u Hrvatskoj još uvijek na niskoj razini. Bukarica ističe da poduzetnici mogu prepoznati svoje potrebe i interese koje bi kao projekt proveli u svom poduzeću, a za koje mogu dobiti potporu Fonda.

3. "Svaki sedmi stanovnik planete ima neku ideju", započela je predavanje Kako pokrenuti svoj posao Đurđica Marković, vlasnica tvrtke Bizolovka te članica izvršnog odbora HUP-a za malo i srednje poduzetništvo. Kazala je da je put od ideje do pokretanja biznisa dalek: "Treba sve isplanirati i racionalizirati, tek se onda može krenuti". Put o kojem je pričala počinje prvim korakom pri čemu se treba prikupiti što više informacija – od dokumentacije, institucija i mogućih prepreka. Tek onda na red dolazi provjera same ideje i istraživanje tržišta te izrada poslovnog plana te marketinga i prodaje.

4. Na predavanju Jeftinije, sigurnije i dostupnije – Cloud usluge za vaše poslovanje, koje o održao Krešimir Jusup iz HT-a sudionici su mogli saznati što je uopće Cloud, kako se njegovim korištenjem mogu smanjiti troškovi poslovanja te što dostupnost Clouda znači za konkretni posao i koje sve koristi poduzetnici mogu imati od takve tehnologije. Na istom predavanju su Tin Klasić i Anton Smolčić iz Styrije govorili o osvajanju tržišta učinkovitim oglašavanjem na Googleu i Facebooku.

5. Kako izgleda neodoljiv klijent i kreditni zahtjev?. Odgovor je dao predavač Krešimir Delač, vlasnik Simulus grupe. Poduzetnici su mogli naučiti kako izbjeći greške prilikom razgovora u banci. "Na vama je da banku uvjerite da je vaša ideja dovoljno dobra da je financira", objasnio je. Naime, jedna te ista ideja može završiti s različitim uspjehom u banci prilikom zahtjeva za kreditom. "Razumijevanjem načina razmišljanja bankara i prihvaćanjem različitosti pogleda bankara i vlasnika tvrtke može se doći do dobre suradnje", Kazao je Delač.

6. EU sredstva za ruralni razvoj radionica je koju je vodio Marin Kukoč iz Ministarstva poljoprivrede. Govorio je o ulaganjima u agraru koja je moguće sufinancirati u sklopu mjera Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. Kroz primjere iz prakse i odgovorima na konkretne upite, pokušao je ukloniti nedoumice s kojima se korisnici susreću iščitavajući Pravilnike o provedbi mjera. Detaljnije se prezentirala mogućnosti sufinanciranja ulaganja u sklopu mjere 6, za koje će natječaji biti raspisani uskoro.

7. Predsjednica Uprave HEP Opskrbe Tina Jakša, pokušala je naučiti poduzetnike kako da smanje izdatke za energiju na predavanju. Neke od tema ovog predavanja bile su: transformacija tržišta električne energije i počeci liberalizacije u Hrvatskoj, tko je tko na tržištu električne energije, kako odabrati najpovoljniju ponudu, zelena energija, kako uštedjeti kroz projekte energetske učinkovitosti. 

HBOR partner za EU projekte

Financiranje uz kamatnu stopu 3%

HBOR-ovim sredstvima može se povoljno kreditirati projekte javnog i privatnog sektora te ruralnog razvoja, ribarstva i vinske omotnice koji se sufinanciraju sredstvima EU fondova. Kreditom se mogu financirati  troškovi provedbe projekta i to uz prihvatljive izdatke i neprihvatljivi izdaci, odnosno izdaci koji čine dio projekta, a koje nije moguće kandidirati za bespovratna sredstva. Na ovaj način HBOR omogućava zatvaranje cjelokupne financijske konstrukcije potrebne za provedbu projekta. Krediti se odobravaju izravno i putem poslovnih banaka s rokom otplate do 14 godina, odnosno 15 godina ovisno o programu uz kamatnu stupu već od 3 posto.  

Podravkin Cooking show

Slasan predah za sudionike edukacija

Na Poslovnom uzletu grada Pule Podravka je pripremila Cooking show. Majstori iz Koprivnice pripremili su razne specijalitete kako bi se polaznici osvježili između setova edukacija. Tim kuhara promotora predvodi Zoran Delić, a asistiraju mu Robi Knežević, Zlatko Sedelić i Tomislav Lončar. Delić pojašnjava da su se ovom prilikom bazirali na laganoj mediteranskoj prehrani. Za početak, tu su dvije juhe od šparoga i od brokule, ječam sa povrćem kao prilog i pureću roladu punjenu maslinama i kaparima kao glavno jelo. Tu je i tjestenina s tunjevinom i ječmom. Za desert tu su podravkini mufini te savijača od jabuke i višanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close