“Učenjem do poduzetništva” – nova mjera poticanja zapošljavanja

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2016. u 12:52
Foto: Press

“Cilj nam je nezaposlene osobe koje imaju ideju i želju da ju realiziraju voditi od kreiranja i modeliranja ideje kroz ovaj program dovesti do održivog izlaska na tržište.”

U novootvorenoj zgradi Tehnološkog parka u Industrijskoj zoni u Donjem Miholjcu započeo je Program predakceleracije u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Mjera poticanja zapošljavanja pod nazivom „Učenjem do poduzetništva“ u Poduzetničkom inkubatoru OSVIT Donji Miholjac sredinom listopada pokrenut je projekt pod nazivom „Beehive/Košnica – predakceleracijski program“. U projektu sudjeluje 13 nezaposlenih osoba sa područja Donjeg Miholjca i susjednih općina i gradova a specifičnost ovog programa edukacije očituje se u aktivnom pružanju mentorskih usluga.

Mjera poticanja zapošljavanja pod nazivom „Učenjem do poduzetništva“ činila nam se idealnom za program koji smo već duže vrijeme razrađivali i tražili modus financiranja sudionika. Ovim putem polaznici dobivaju naknadu od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje a usto imaju priliku naučiti neke konkretne stvari iz svijeta poduzetništva te, u konačnici, uspješno zaploviti tim vodama, ističe Boris Poslon, jedan od voditelja projekta predakceleracije.

Cilj nam je nezaposlene osobe koje imaju ideju i želju da ju realiziraju voditi od kreiranja i modeliranja ideje kroz ovaj program dovesti do održivog izlaska na tržište. U ovih 5 mjeseci, koliko je predviđeno trajanje projekta, trudit ćemo se kroz niz predavanja i radionica polaznicima prenijeti sve relevantne informacije kako bi izbjegli česte zamke u svijetu poduzetništva. Upravo iz ovog razloga imamo na raspolaganju brojne mentore iz relevantnih područja, iskusne poduzetnike, mlade inovatore i vrsne stručnjake koji su spremni podijeliti svoje znanje sa polaznicima. Ono što je specifičnost ovakvog programa mentoriranja je činjenica da se cjelokupna edukacija odvija na volonterskoj bazi, što znači da mentori za svoj trud nisu tražili nikakvu naknadu a to je sinergijski proces kakav želimo potaknuti. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane koji smatraju da imaju što podijeliti sa zainteresiranima kao mentori da se jave jer mentora nikad ne može biti previše.

Program se sastoji od uvodnog dijela, u kojem će kroz predavanja polaznici steći znanja i savladati osnovne pojmove važne za poduzetništvo, kao što su pravni oblici za obavljanje poduzetničke djelatnosti, porezi i obveze koji ih očekuju, odnosi s klijentima i ostali izazovi koji prate poduzetnike, dok će u glavnom dijelu projekta glavnu riječ preuzeti mentori koji će sa polaznicima podijeljenim u timove razraditi od poduzetničke ideje, modeliranja poduzetničkog projekta, izrada poslovnog plana sve do konačnog izlaska na tržište.

Za kraj ovog programa predakceleracije organizirat će se Demo Day na kojem će polaznici prezentirati i pokušati „prodati“ svoje ideje ocjenjivačkom odboru koji će se sastojati od predstavnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, poduzetnika te predstavnika poduzetničkih potpornih institucija.

Nadamo se da ćemo kroz ovaj program uspjeti potaknuti razvoj poduzetništva na ovom području i da ćemo osnivanjem novih tvrtki dobiti i nove stanare u Poduzetničkom inkubatoru Osvit, gdje ćemo ih nastaviti pratiti kroz prve godine njihovog poslovanja, dodaje Marko Majdenić, još jedan od mentora na projektu.

Poduzetnički inkubator Osvit prvi je u Hrvatskoj koji koristi ovu mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje a nadamo se da ćemo je, po završetku ovog ciklusa, koristiti i ubuduće, na zadovoljstvo naših polaznika.zaključuje Poslon.

Komentirajte prvi

New Report

Close