‘Planiramo gradnju javne garaže sa 160 mjesta, hotela i poslovno-trgovačkog objekta’

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 08. travanj 2016. u 14:10
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

‘Naša je zadaća brinuti o zaštiti interesa građana, ali i zaštiti interesa potencijalnih investitora. Kad smo dobili prijedlog projekta City parka odbili smo sve investitore koje smo smatrali špekulantima’, poručio je gradonačelnik Hanžek.

Zabok je grad hrabrih ljudi s vizijom, grad pozitivnih poduzetničkih priča i sredina vrlo privlačna investitorima. Lokalnom gospodarstvu nije naudio ni slom velikih poslovnih subjekata poput tvornice tekstila ZIVT već su izazovima spremno odgovorili preusmjeravanjem znanja i vještina u razvoj malog i srednjeg poduzetništva. No, zbog neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržištu rada, postoji mogućnost da će im u budućnosti nedostajati radne snage, zaključak je panela 'Od ideje do uspješnog biznisa – iskustva lokalnih poduzetnika' održanog u petak u sklopu Poslovnog uzleta grada Zaboka.

Predispozicije koje Zabok ima bezbrojne su jer se nalazi na izvrsnoj prometnoj lokaciji i sjecištu pravaca prema Zapadnoj Europi i glavnom gradu Republike Hrvatske, a ujedno je i najvažnije željezničko križište Krapinsko – zagorske županije. Nakon početne industrijske faze, sredina se uspješno transformirala u veliko trgovačko središte i centar svih većih županijskih investicija.

„Dodatni katalizator rasta grada Zaboka bila bi izgradnja brze električne pruge Zagreb – Zabok što bi povećalo broja stanovnika i eliminiralo razloge zbog kojih mladi odlaze živjeti u veće gradove“, naglasio je Davor Pleško, predsjednik obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije i vlasnik obrta Josip Pleško – obrada metala i trgovina.

„Mladi odlaze u Zagreb zbog studija. Mi smo problemu manjka kvalificiranog kadra doskočili tako da sami osposobljavamo naučnike. Primjetno je da na tržištu manjka specifične radne snage poput građevinara i popratnih struka. U Krapinsko – zagorskoj županiji prošle je godine na burzi bilo sto gimnazijalaca kojima se poslije financirala prekvalifikacija. Dakle, govorimo o višestrukim troškovima. Moramo podići razinu svijesti da su određena zanimanja ipak isplativija, a ravnateljima škola pojasniti da nisu konkurencija jedni drugima. Mlade treba usmjeriti na zanimanja koja će im omogućiti da pronađu posao“, zaključio je Pleško.

Da bi do otvaranja novih radnih mjesta došlo poduzetnicima treba širom otvoriti vrata, smatra Darko Tomek, vlasnik tvrtke PODUZETNIŠTVO TOMEK d.o.o.

„Kad nešto zapne, poduzetnik to vrlo teško rješava samostalno. Zabok je izuzetno dobra poduzetnička sredina gdje uz 10.000 stanovnika imate i dnevnu fluktuaciju od 30.000 ljudi, ali potpora i suradnja s tijelima lokalne samouprave jednako je važna kao i preduvjeti“, dodao je.

Poduzetništvo Tomek inicijator je i realizator velikog projekta City park nastalog na ruševinama tekstilne tvornice ZIVT, nekadašnje žile kucavice i simbola grada Zaboka.

„Naša se poslovna vizija sastojala od toga da smo 2006. godine, u trenutku kad je grad vapio za poslovnim prostorima, kupili nekretnine u stečaju. Više od 20.000 kvadrata stare tvornice i 45.000 kvadrata zemljišta pretvorili smo u poslovno-trgovački centar koristi ne samo gradu već cijeloj županiji. U sljedeće tri godine planiramo gradnju podzemne javne garaže sa 160 parkirnih mjesta,  manjeg gradskog hotela i još jednog poslovno – trgovačkog objekta“, rekao je Tomek. Pohvalio je potporu na koju su naišli u gradu Zaboku, koji im je u susret izašao realiziranjem dijela prometne infrastrukture centra, u skladu s kojim su izradili i novi urbanistički plan. 

„Kad nas pitaju tko su bili naši partneri u realizaciji, sa zadovoljstvom odgovaramo – jedinice lokalne samouprave“, naveo je Tomek.

Danijel Tuđa, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, potvrdio je grad i županija lokalnim poduzetnicima stalno stoje na raspolaganju.

„Sigurnost poduzetnicima i obrtnicima jamčimo programima potpora koji uključuju poticajne mjere sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite i oslobađanje od komunalnih naknada, pa tako poduzetnici puno cijenu komunalija plaćaju tek četiri godine od pokretanja posla. Zahvaljujući suradnji sa županijom i Ministarstvom poduzetništva i obrta stvorili smo klimu koja je izuzetno privlačna i investitorima“, kaže Tuđa.

Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka, upozorio je da su globalnu ekonomsku krizu najviše osjetili oni orijentirani na strana tržišta. Zbog pada kupovne moći, poslovanje se moglo amortizirati okretanjem ka novim tržištima u čemu je malo i srednje poduzetništvo pokazalo posebnu fleksibilnost.

„Naša je zadaća brinuti o zaštiti interesa građana, ali i zaštiti interesa potencijalnih investitora. Kad smo dobili prijedlog projekta City parka odbili smo sve investitore koje smo smatrali špekulantima. Takvi su se za zemljište bivše tvornice ZIVT natjecali bez da su za njega imali konkretnih planova“, poručio je. Daljnjim korakom u razvoju Krapinsko zagorske županije gradonačelnik smatra projekt izgradnje zabočkog aerodroma, za koji su do sada ishodili lokacijsku dozvolu te privukli investitore i izvan Europe. „No, njih zanima i gradnja skladišnih kapaciteta, a to je vrsta dijaloga u koji se svakako treba uključiti i država“, zaključio je gradonačelnik.

Luka Špiljak, voditelj projekata u tvrtki Tomo Varga iz Zaboka, predstavio je ovu relativno mladu ali vrlo uspješnu tvrtku koja se bavi proizvodnjom i održavanjem strojeva za procesnu i prehrambenu industriju. „Od 2000. godine više težimo proizvodnji i dok smo ranije 94 posto proizvodnje usmjeravali na domaće od 2010. godine naovamo 60 posto proizvoda izvozimo na strana tržišta“, kaže Špiljak. Strojevima danas opskrbljuju tvornice poput Kraša, Cedevite, Jamnice, Francka, Glazira i brojne druge domaće kompanije. Jedan su od najboljih primjera dobre prakse industrijske zone grada Zaboka jer uspješno odolijevaju tržišnim izazovima, otvaraju nova radna mjesta i studentima pružaju mogućnost profesionalnog usavršavanja.

 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Sve 5, ali ovi likovi, koji su to lokani ljigavci i ugursuzi!


možete mi napisati koje građevinsko poduzeće će dobiti posao, da probam nagovoriti mamu da mi kupi dionice?

Sigurno neće Dalekovod, prije Viadukt.

možete mi napisati koje građevinsko poduzeće će dobiti posao, da probam nagovoriti mamu da mi kupi dionice?

New Report

Close