U rujnu otvaraju elektranu na biomasu

Autor: Darko Bičak , 15. srpanj 2015. u 16:38
Proizvedu godišnje oko 26 tisuća prozora te 3000 vrata/V. Žganec-Rogulja/PIXSELL

Godišnje u Pani prerade oko 30 tisuća kubika drva, imaju 130 zaposlenih, a lani im je prihod bio 15,5 mil. kn.

Iako drvna industrija Pana stolarija, dio grupacije Međimurjeplet, ima sjedište u Čakovcu, većina njezinih aktivnosti vezana je uz Veliku Goricu, gdje u Radnoj zoni Rakitovec imaju pogon.

Štoviše, tijekom rujna će se uz samu tvornicu otvoriti i elektranu na biomasu, čime će taj pogon postati samoodrživ. Kako obašnjava Nikolina Babić, direktorica Pane, ulaganjem u kogeneracijsko postrojenje i iskorištavanjem vlastitog otpada za proizvodnju toplinske i električne energije zaokružen je cjelokupni proizvodni ciklus grupacije. 

 

30tisuća

kubika drva preradi se godišnje u pogonima Pana stolarije

Energetski samodostatni
"Ovo visokoučinkovito i ekološki prihvatljivo postrojenje proizvodi toplinsku energiju koja se primjenjuje za potrebe vlastite tehnološke proizvodnje te električnu energiju koja se distribuira u elektroenergetsku mrežu. Završetkom projekta te stavljanjem postrojenja u funkciju zaokružili smo jednu cjelinu gdje ćemo iskoristiti sve svoje resurse radi povećanja konkurentnosti i produktivnosti naše postojeće proizvodnje", ističe Babić. Godišnje u Pani prerade oko 30 tisuća kubika drva, iz čega nastane oko 26 tisuća prozora te 3000 vrata klasičnih i izvanstandardnih dimenzija.

Najveći dio prodaje ostvaruju u vlastitoj maloprodaji i veleprodaji, ali dobar dio asortimana plasiraju i izravnom pogodbom investitorima u građevini. Imaju i certifikat za vrlo zahtjevnu obnovu zgrada pod zaštitom UNESCO-a. U toj drvnoj industriji ističu da je temelj njihove poslovne orijentacije i vodilja u svakom poslovnom projektu život u suglasju s prirodom.

 

Babić

Stavljanjem postrojenja u funkciju iskoristit ćemo sve resurse radi povećanja konkurentnosti i produktivnosti

"Prirodne materijale, ali i iskustvo, znanje i vještine naših majstora stavili smo u službu funkcionalnosti, ljepote i zdrave okoline u vašem domu. Bilo da je riječ o pletenom namještaju Međimurjepleta, prozorima i vratima proizvedenim u Pani stolariji, ili drvenim podovima iz Pane, riječ je o proizvodima nastalim u skladu s najvišim ekološkim zahtjevima", kaže Babić. Iz Čakovca objašnjavaju kako u svojoj proizvodnji koriste isključivo drvo, prirodni materijal koji se od davnina koristio za gradnju, ali i za oplemenjivanje životnog prostora. 

Ekološki certifikat
Babić ističe da su svjesni odgovornosti vezane uz zaštitu prirode i zdravog okoliša, pa u proizvodnji koriste drvo iz domaćih šuma, čime istodobno potiču domaće šumarstvo. Tako mogu biti sigurni da je riječ o sirovini iz održivih izvora, što znači da nijedno stablo nije posječeno prije nego što je novim nasadom osigurana njegova obnovljivost i očuvanje za buduće naraštaje. To im je, prije svega, važno zbog prestižnog certifikata FSC, koji ima daje dodatnu vrijednost na tržištu. Prema podacima Poslovne Hrvatske, Pana stolarija imala je potkraj prošle godine 50-ak zaposlenih, a prihod joj je iznosio 15,5 milijuna kuna. Već imaju 130 zaposlenih uz tendenciju rasta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close