U poduzetničkoj zoni Podi sade 500 stabala maslina

Autor: Saša Paparella , 26. ožujak 2017. u 22:00
Zasad je posađeno 100 stabala/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Projekt pomažu Grad Šibenik i poduzetnici, kojih je u zoni 35.

Već ovog proljeća, u šibenskoj poduzetničkoj zoni Podi otvorit će se tri nova pogona, u kojima će posao dobiti 200 radnika. Uz odlične rezultate u privlačenju novih korisnika, Podi se mogu pohvaliti i nečim vrlo specifičnim – to je vjerojatno jedina industrijska zona u RH u kojoj su posađene masline.  

"U sadnju maslina krenuli smo jesenas i do kraja ožujka bit će posađeno 100 stabala autohtonih domaćih sorti. Svi su ideju prihvatili s oduševljenjem, pa ćemo sadnju nastaviti ujesen, a u konačnici planiramo zasaditi oko 500 stabala", rekao nam je Jakov Terzanović, direktor gradske tvrtke Podi Šibenik, koja upravlja zonom.

"Masline sade i vlasnici tvrtki u našoj zoni unutar pojedinih parcela, jer im je propisano 20 posto zelenih površina. S obzirom na to da se radi o izuzetno velikim površinama, ne možemo sami obaviti pripremu i sadnju tolikog broja stabala pa nam u tome pomaže Grad Šibenik, zatim sami poduzetnici u zoni, građevinske firme, ali i mi sudjelujemo financijski onoliko koliko možemo", kaže Terzanović.  

Veličina zone je 550 hektara, a od toga je u vlasništvu Grada Šibenika 220 hektara. "Trenutno u zoni posluje 35 tvrtki, koje zapošljavaju 1050 djelatnika. Kroz mjesec dana očekujemo otvaranje nova četiri pogona koja će zaposliti 200 radnika i tada će u zoni biti zaposleno 1250 ljudi, a u pripremi je još desetak projekata", rekao nam je Terzanović.

Oko 90 posto tvrtki bavi se proizvodnom djelatnošću, nema niti jedne trgovine. Prevladavaju strojna obrada metala, obrada aluminija, izrada plovila, izrada građevinskih elemenata.  Početkom ove godine industrijska zona je spojena na kolektor grada Šibenika. Prvi radovi na infrastrukturi započeli su 2007. godine, do danas je izgrađeno 4,5 kilometara prometnica s kompletnom infrastrukturom a slobodnog infrastrukturno opremljenog terena ima 30 hektara.

Komentirajte prvi

New Report

Close