U pet smo godina putem 155 kredita uložili 320 mil. kn u malo gospodarstvo

Autor: Saša Paparella , 14. svibanj 2015. u 22:01
Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU integracije Splitsko-dalmatinske županije/Miranda Cikotić/PIXSELL

Poduzetnike najviše muči nedostatak poduzetničke klime, narušene poreznim pritiskom, rastom cijena energenata, ali i predstečajnim nagodbama.

O stanju malog gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji te programima kojima potiče poduzetništvo razgovarali smo s Anđelkom Katavićem, pročelnikom županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU integracije. 

Na koji način i kakvim programima županija potiče lokalno poduzetnike i obrtnike?
Splitsko-dalmatinska županija kontinuirano potiče malo i srednje poduzetništvo, osobito kroz programe poticanja malog i srednjeg poduzetništva kao što su kreditne linije, poduzetničke zone, sufinanciranje potpornih institucija, poduzetnika početnika. Potom, pomažemo kroz županijski Fond za razvitak poljoprivrede i agroturizma te ostale programe u poljoprivredi- za nabavu sadnica, subvencije premija osiguranja, za navodnjavanje, marketinške aktivnosti, međunarodnu suradnju i fondove Europske unije. Sukladno prethodno provedenim analizama, te smjernicama gospodarskog razvoja EU, ministarstava te strateškog razvoja Splitsko-dalmatinske županije, u 2014. je otvoreno pet novih programa za poticanje poduzetništva. Kao prvo, tu je Program tehnološkog razvoja, istraživanja i primjene inovacija za razdoblje 2014.-2017. Postoje tri mjere: sufinanciranje razvojno-istraživačkih projekata, sufinanciranje pripreme i rada na razvojnim projektima kroz EU fondove te sufinanciranje inovacija. Imamo i Program cjeloživotnog obrazovanja za razdoblje od 2014. do 2017. I tu imamo tri mjere. Prva je sufinanciranje potpornih institucija- poticanje osnivanja i rada potpornih institucija: poduzetnički inkubatori i poduzetnički centri. Druga mjera je sufinanciranje međunarodnih konferencija i stručnih skupova na temu ključnih suvremenih tehnologija, koji se održavaju na području županije. Treća je mjera lokalno partnerstvo za zapošljavanje. Postoji i Program potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije, potom Program konkurentnosti i kvalitete poljoprivredne proizvodnje te Program razvoja ribarstva.

Koliko je lani podijeljeno kredita malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima? 
Tijekom 2014. kroz projekte Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva za 2009. i Lokalni projekti razvoja-mikrokreditiranje za 2009. u poslovnim bankama realizirano je 29 poduzetničkih projekata ukupne vrijednosti 72,4 milijuna kuna. U strukturi odobrenih kredita djelatnost proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (mala brodogradnja) sudjeluje s 63,47 posto. U 2014. godini Programom poticanja izgradnje poduzetničkih zona raspoređeno je ukupno 4,2 milijuna kuna. Ako govorimo o novim programima u 2014., kroz Program cjeloživotnog obrazovanja za razdoblje 2014.-2017. realizirana su 22 zahtjeva s ukupnom potporom od 625.000 kuna. Treba istaknuti uspješnu organizaciju Shift konferencije održane u Splitu početkom lipnja 2014. To događanje kao mjesto susreta poduzetnika, malih i srednjih poduzetnika, iskusnih i priznatih IT stručnjaka, investicijskih fondova, razvojno-istraživačkih centara, studenata te medijskih predstavnika, okupilo je 918 sudionika. Slijedom  postignutih rezultata i važnoj ulozi te konferencije u gospodarskom i turističkom događanju  najavljujemo njezino ovogodišnje izdanje u Splitu od 9. do 12. lipnja. Potom, kroz Program tehnološkog razvoja, istraživanja i primjene inovacija za razdoblje od 2014. do 2017. realizirano je 12 zahtjeva s ukupnom potporom od 1,5 milijuna kuna. Projekti su realizirani u suradnji s najistaknutijim istraživačkim skupinama s nekoliko sastavnica Sveučilišta u Splitu (FESB, PMF, MFST), i u suradnji s više gospodarskih subjekata s područja naše županije, sklonih primjeni novih tehnologija i znanja. 

Koji su ciljevi postignuti provedbom tog programa?
Provedbom Programa postignuto je nekoliko zacrtanih ciljeva. Kao prvo, uspostavljen je Triple Helix Model kroz suradnju javnog sektora, znanstveno-razvojno istraživačkog sektora i poslovnog sektora. Potaknut je istraživački rad na Sveučilištu i u gospodarskom sektoru, a realiziran je i  transfer znanja  prema gospodarskom sektoru. Osiguran je i visok faktor multiplikacije javnih sredstava. Kroz program potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije od 2014. do 2017. kroz potpore usmjerene ženama poduzetnicama, mladim poduzetnicima i poduzetnicama početnicama realizirano je ukupno 96 projekata gospodarskih subjekata, koji zapošljavaju 302 zaposlenika. Iznos dodijeljenih potpora je 1,4 milijuna kuna.  U Programu konkurentnosti i kvalitete poljoprivredne proizvodnje realizirana su pak 73 projekta s ukupnom potporom od 272.000 kuna. Napokon, kroz Program razvoja ribarstva realizirano je šest projekata s ukupnom potporom od 205.000 kuna. Svi prethodno navedeni programi kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva kontinuirano potiču nova ulaganja i namjenski se koriste za nove investicije, s tim da je u posljednjih pet godina putem 155 kredita ostvareno oko 320 milijuna kuna direktnih investicija u gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije. Od početka Programa ostvareno je oko 1,7 milijardikuna direktnih investicija ili više od 1550 odobrenih projekata u gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije. Postignuti rezultati na Programu poticanja maloga i srednjeg poduzetništva – prevladavanje problema nezaposlenosti, samozapošljavanju te otvaranju novih radnih mjesta – upućuju na nužnost ustrajanja Županije u njegovoj provedbi. Taj će program i dalje predstavljati jedan od ključnih prioriteta u razvoju gospodarstva ove županije. 

S čime poduzetnici i obrtnici u vašoj županiji imaju najviše problema? 
Generalno, muči ih nedostatak poduzetničke klime, koja je narušena poreznim pritiskom, rastom cijena energenata, čestim izmjenama zakona. Također,  predstečajne nagodbe posebno su pogodile male poduzetnike. Sve to upućuje na zaključak kako je nužno mijenjati poduzetničku klimu. Poduzetnici moraju imati povjerenje u državne institucije, sigurnost i stabilnost za svoje investicije, a državne institucije moraju postati istinski partner poduzetnika i poduzetništva. Važnu aktivnost u nastavku realizacije Programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva zasigurno predstavlja novi program Kreditom do uspjeha. Naime, Ministarstvo poduzetništva i obrta za provedbu tog novog kreditnog programa kroz Mjeru 1. Kreditom do konkurentnosti subvencionira s dva posto, Županija dva posto projekte iz proizvodne djelatnosti, a po jedan posto za projekte iz uslužne djelatnosti. Maksimalni iznos kredita je pet milijuna kuna, a rok otplate do 10 godina. Splitsko-dalmatinska županija uključila se u provedbu tog programa. S Ministarstvom poduzetništva i obrta i 12 poslovnih banaka sklopljen je Ugovor o njegovoj provedbi. Sukladno postignutima uvjetima s poslovnim bankama kamate za poduzetnika korisnika subvencija iznosi od 0,6 posto do 2,6 posto. U 2015. održana su dva povjerenstva s 36 zahtjeva, ukupne vrijednosti veće od 96 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close