U godinama rasta sami sebi možemo biti ili kočnica ili akcelerator promjena

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Damir Bićanić, direktor Funderbeam SEE-a/ ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL

Damir Bićanić, direktor Funderbeam SEE-a.

Razvoj gospodarstva u sljedećoj godini možemo podijeliti u nekoliko segmenata i optimistični smo za svako pojedino područje – makroekonomski okvir, financiranje i pristup kapitalu, razvoj novih tehnologija, efikasnost kompanija i usluga. 

Za pretpostaviti je da će, nastavno na dosadašnje trendove, gospodarstvo i u sljedećoj godini rasti, javni dug se smanjivati, porast zaposlenosti pratiti u većoj mjeri smanjenje nezaposlenosti, odnosno smanjiti se emigracija zbog više prilika u Hrvatskoj.  Manja stopa nezaposlenosti mogla bi napokon dovesti i do povećanja raspoloživog dohotka zbog povoljnijeg odnosa ponude i potražnje na tržištu rada, a nadamo se da će to povećati i participaciju radno sposobnog stanovništva, u čemu Hrvatska zaista zaostaje.

Financiranje i pristup kapitalu nikada nije bilo povoljniji, a to očekujemo i u sljedećoj godini. Dodatno, Europski investicijski fond je pred samim krajem natječaja za dodatnih četrdeset milijuna eura za investiranje u poduzeća u ranoj fazi razvoja, a očekuje se i rast VC fondova registriranih u Hrvatskoj te dolazak na tržište stranih VC fondova. Samim time kompanijama će biti na raspolaganju lakše financiranje (Funderbeam, Progress, Zagrebačka Burza, VC fondovi), kao i putem banaka koje su poprilično likvidne. Razvoj novih tehnologija dodatno će ubrzati.

U poslovanju s državom tu su najavljene promjene sustava e-građani, skraćenje postupka otvaranja tvrtke, digitalni potpisi koji bi mogli smanjiti broj odlazaka kod javnog bilježnika… U financijskom poslovanju najviše promjena će se dogoditi primjenom PSD2 direktive koja će omogućiti fintech startupima primjenu platformi koje će pojednostaviti bankovno i platežno poslovanje, pa će korisnici u jednoj aplikaciji imati pristup računima različitih banaka omogućavajući efikasnost potrošnje, budžetiranja i štednje.

Efikasnost kompanija i usluga omogućit će daljnja digitalizacija i povećanje troška radne snage.  Taxify, Transferwise i ostale tehnološke kompanije prisilit će postojeće kompanije na cjenovnu efikasnost na tržištu, takozvani pritisak na top line. S druge strane, porast jediničnog troška rada radit će pritisak na 'bottom line'.  Samo efikasnim poslovanjem tvrtke će moći ostati profitabilne. Ne možemo promijeniti propuštene prilike kao što su raniji ulazak u EU te sporu prilagodbu nakon recesije. Međutim, za sljedeću i ostale godine rasta sami sebi možemo biti ili kočnica ili akcelerator promjena.

Komentirajte prvi

New Report

Close