U Biogradu na Moru održani Regionalni dani EU fondova

Autor: Objava za medije, Promo , 21. lipanj 2018. u 15:29
FOTO: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj i ove godine organizira informativno-edukativna događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“.

Putem brojnih događaja, koji će biti organizirani u 30 gradova diljem Hrvatske, šira javnost i svi zainteresirani pojedinci, na razumljiv i pristupačan način, moći će dobiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije.

Nakon uspješno odrađenog događaja u gradu Ivancu koji je privukao brojne zainteresirane građane, drugi po redu „Regionalni dani EU fondova“ održali su se 21. lipnja 2018. godine u Biogradu na Moru u hotelu Ilirija (Tina Ujevića 7). Domaćin Grad Biograd na Moru, jedan je od nositelja gospodarskog razvoja te se svrstava među najrazvijenija turistička središta u Zadarskoj županiji, a svoje gospodarstvo temelji na poljoprivredi, ribolovu i turizmu. Ujedno je jedan od hrvatskih gradova koji se izdvajaju uspješnim povlačenjem sredstava iz EU fondova što je rezultiralo društvenim i gospodarskim procvatom. Stoga je upravo Biograd na Moru izabran kao jedan od gradova za provedbu besplatnih edukacija u sklopu projekta „Regionalni dani EU fondova“.

Edukativno-prezentacijski program započeo je pozdravnim govorima pomoćnika ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragana Jelića i gradonačelnika Biograda na Moru Ivana Kneza. Nakon formalnog uvodnog dijela uslijedila je prezentacija Ivana Čupića, voditelja LAG Laura koji je predstavio razvojne projekte u Biogradu na Moru sufinancirane iz fondova Europske unije, a ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin predstavio je projekt revitalizacije i povezivanja atrakcija Parka prirode Vransko jezero uz pomoć novca iz EU.

Potom se održala panel diskusija pod nazivom „Biograd na Moru – razvoj turizma i poljoprivrede kroz EU fondove“ na kojoj su raspravljali Ksenija Slivar, voditeljica Odjela za programiranje i vrednovanje programa u Ministarstvu turizma; Branka Palčić, voditeljica Službe za održivo gospodarenje zemljištem i potpore šumarstvu u Ministarstvu poljoprivrede; Ivan Čupić, voditelj LAG Laura i Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero.

Nakon panela održana su stručna predavanja „EU fondovi kao mogućnost financiranja“ na kojem su Jelena Goričanec Mamić iz Ministarstva turizma, Branka Palčić iz Ministarstva poljoprivrede, Ivana Milan iz  Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Bruno Grubešić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Rade Dubreta iz HAMAG-BICRA predstavili aktualne natječaje za razvoj poljoprivrede, turizma, poduzetništva i energetsku učinkovitost.

Na kraju programa, održala se i interaktivna radionica „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova?" na kojoj su sudionici imali priliku sudjelovati u pripremi natječajne dokumentacije. Na radionici su se prolazili uvjeti koje je potrebno poznavati prije prijave na natječaj, a potom se na primjeru pokazalo na koji način pravilno ispuniti prijavne obrasce. Radionicu je vodio Antonio Surjan Žanko, stručnjak za pripremu i provedbu EU projekata.

U okviru informativno-edukativnog događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“, Ministarstvo organizira i "Sajam EU fondova" koji će se održati 23. lipnja 2018. od 11 do 14 sati na biogradskoj šetnici. Na Sajmu će svi zainteresirani pojedinci imati priliku upoznati poduzetnike od kojih će moći čuti na koji način su ostvarili svoje poslovne ideje i unaprijedili  poslovanje uz pomoć sredstava iz EU fondova. U sklopu izložbenog prostora, sudionici će također imati priliku degustirati, odnosno kupiti izložene proizvode, čuti informacije o uspješnim projektima u njihovom susjedstvu te sudjelovati u EU pitalici i osvojiti razne nagrade.

Događanje „Regionalni dani EU fondova” namijenjeno je svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Putem interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, polaznici će uz korisne savjete ujedno imati priliku razmijeniti iskustva i povezati se s predavačima i drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata, a s krajnjim ciljem poticanja konkurentnosti, stvaranja novih radnih mjesta, smanjenja nejednakosti i jačanja regionalnoga razvoja te unaprjeđenja kvalitete života građana na svim područjima Republike Hrvatske.

 

Svi zainteresirani za nadolazeće besplatne edukacije mogu se prijaviti na: www.danifondova.eu

Više informacija na: info@danifondova.eu

                                   fondovi@mrrfeu.hr

                                   ili na tel. 01/63 26 033.

 

New Report

Close