Turizam je samo dio novigradske priče o uspjehu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 08. studeni 2015. u 22:01
Edukativna manifestacija u Novigradu privukla mnoge/Duško Marušić/PIXSELL

I Laguna je dio uspješna poslovnog okruženja Novigrada, koji će dogodine s 25 mil. kn novih investicija biti još turistički atraktivniji.

Grad Novigrad, koji već neko vrijeme ne silazi s prvih mjesta najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj, ugostio je u petak Poslovni uzlet, edukativnu maniferstaciju u organizaciji Poslovnoga dnevnika posvećenu malim i srednjim poduzetnicima. Na uspjeh Novigrada ponosna je i Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave Lagune Novigrad.

"Rezultat je to marljivog rada Županije, lokalne samouprave, građana i poduzetnika. Tako je i Laguna Novigrad dio uspješna poslovnog okruženja koje stalno ulaže u daljnji razvoj", kaže. Novigradu će se dogodine, da bi postao turistički još atraktivnijim, pomoći s 25 milijuna kuna investicija jer se ulaganja u turizam vraćaju stostruko. Statistikom vezanom uz malo i srednje poduzetništvo Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, ilustrirao je njihovu važnost: čine 99% svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, zapošljavaju 65% zaposlenih, a u kreiranju BDP-a sudjeluju s čak 50 posto. "Prepoznavši njihovu važnost, poduzetnike potičemo na kreativno razmišljanje i nastojimo ih poučiti kako da budu još konkurentniji ne samo na lokalnom, već i europskom tržištu", istaknuo je Šimatović. Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos uzlete vidi kao idealne prilike za stjecanje znanja i vještina.

 

Milos

Ulaganjima u proizvodne pogone i znanje te jačanjem turističkih kapaciteta kreiramo dobru poduzetničku klimu

"Ovom manifestacijom šaljemo jasnu poruku kako Novigrad i Istarska županija podržavaju inicijative koje osnažuju hrvatsko gospodarstvo i da smo kvalitetan partner u stvaranju toliko potrebnih novih radnih mjesta", istaknuo je. I sami ulažu napore u osnaživanje rasta i razvoja radeći sve što je u moći jedne lokalne samouprave u vrlo centraliziranoj državi. "Ulaganjem u poduzetničke zone, donošenjem strateških i urbanističkih planova, izradom plana ukupnog razvoja i novog master plana turizma Istarske županije stvaramo realne pretpostavke za napredak. Novim investicijama i ulaganjima u proizvodne pogone, jačanjem turističkih kapaciteta i poticanjem ulaganja u znanje i dostupnost informacija kreiramo dobru poduzetničku klimu", istaknuo je Milos.

 

Flego

Možemo i hoćemo biti bolji jer se ne želim pomiriti s time da naši mladi nemaju posla, a istodobno imamo neiskorištenih resursa

Novigrad već godinama osvaja brojna priznanja i nagrade, od kojih su one za turizam samo dio priče. Istra je prema svim istraživanjima najrazvijenija regija s najmanjim brojem nezaposlenih, što je potvrdio i župan Valter Flego. "S tim se ne mirimo jer smo svjesni toga da, zbog ljudi i poduzetnika koji danonoćno rade i stvaraju dodatnu vrijednost i traže šansu za opstanak na tržištu, možemo biti još uspješniji. Možemo i hoćemo biti bolji jer se ne želim pomiriti s time da naši mladi nemaju posla, a istodobno imamo neiskorištenih resursa", zaključio je Flego. "Najmanji se gospodarski subjekti osim primarnom djelatnošću moraju baviti knjigovodstvom, zaštitom na radu, zaštitom okoliša te brojnim drugim segmentima, u čemu od velike pomoći mogu biti potporne institucije", riječi su Maria Paliske, predsjednika Obrtničke komore Istarske županije.

Uvjeren je da slijede godine u kojima će se bilježiti samo pozitivni rezultati, a Komoru vidi kao oslonac malom i srednjem poduzetništvu. Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, prisutne je uputila u izvore financiranja iz strukturnih fondova EU. Posljednji je u nizu otvoren natječaj za turizam. Ministarstvo poduzetništva i obrta paralelno ima otvorene natječaje za ICT i proizvodne tehnologije, a do kraja godine će se otvoriti još dva. Istaknula je važnost redovitog praćenja stranica Ministarstva i prikupljanja iskustva korisnika neke od mjera pomoći pohvalivši one koji već jesu izvrsni i poželjela rast hrvatskoga gospodarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close