Treba li država ponuditi dionice državnih tvrtki građanima na burzi poput privatizacija HT-a i Ine?

Autor: Tomislav Pili , 27. svibanj 2014. u 22:00
Tonći Korunić, InterCapital

Tonći Korunić smatra da bi država to trebala učiniti zbog buđenja investicijskog potencijala u zemlji.

Da, treba jer vidimo da se investicijski potencijal polako budi u zemlji.

Kamate na štednju padaju i građani traže investicijske alternative. Naglasak je naravno na kvaliteti i nižem riziku, a država u svom portfelju ima potencijalno zanimljive investicijske priče takvog tipa. Za razliku od Ine i HT-a gdje je posrijedi bila prodaja postojećih dionica, sada se može ići na prikupljanje novog kapitala izdavanjem novih dionica kako bi se potaknuo gospodarski rast.

Bi li u slučaju takvih privatizacija postojao interes i stranih ulagača?
Mislim da bi. Bilo bi dobro da postoji i interes stranih ulagača jer to znači potvrdu kvalitete investicijske propozicije, no naglasak bi trebalo staviti na ohrabrivanje i buđenje investicijskog potencijala kod kuće jer ga ima i moguće ga je aktivirati i usmjeriti.  

U što bi država trebala utrošiti prikupljeni novac, za investicije ili podmirenje dugova?
Za investicije – i to prvenstveno unutar poduzeća koja izdaju nove dionice, a možda i za neke nove, unaprijed razrađene i objašnjene projekte, ukoliko bi se radilo o prodaji postojećih dionica. Bez novih investicija i stvaranja nove vrijednosti neće biti mogućnosti za ostvarivanje dodatnog prinosa. Svjedočimo velikom naboju građana u solidariziranju sa Slavonijom. To je signal da bi za kredibilne i kvalitetne projekte moglo biti empatije i energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close