Tijekom 2016. zaposleno je gotovo 10 posto više osoba s invaliditetom

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 19. siječanj 2017. u 22:00
Najčešći problemi s kojima se osobe s invaliditetom u društvu susreću još uvijek su negativni stereotipi i predrasude /FOTOLIA

Prošle godine iz HZZ-a je zaposleno 2853 osobe s invaliditetom, a u mjere aktivne politike zapošljavanja uključeno je ukupno 1480 osoba.

Povećanje razine društvene svijesti omogućilo je da se o poteškoćama i potrebama osoba s invaliditetom, ali i nepravedno ograničenim mogućnostima mladih slabijeg imovinskog statusa, u posljednje vrijeme razgovara više i otvorenije. Kao jedna od pratećih pozitivnih posljedica ulaska ove teme u prostor šireg javnog interesa je i kontinuirani rast broja zapošljavanja osoba s invaliditetom, a pozitivan trend rasta očekuje se i u razdoblju koje slijedi, poručili su iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava (MRMS).

No, u Ministarstvu istovremeno napominju i da se pred nama tek nalazi izniman posao što kvalitetnije društvene integracije osoba s invaliditetom i drugih socijalno ugroženih skupina mladih, što je jedan od temeljnih ciljeva projekta Iskustvo zlata vrijedi koji provodi Poslovni dnevnik, a koje je upravo zbog toga Ministarstvo rada i mirovinskog sustava podržalo. "Naša vizija je društvo jednakih mogućnosti za sve građane Republike Hrvatske. Želimo ukloniti sve prepreke koje društvo stavlja pred osobe s invaliditetom i pružiti im priliku za ostvarenje njihovih potencijala. Uključivanjem osoba s invaliditetom u aktivnu radnu snagu putem profesionalne rehabilitacije i mjera aktivne politike zapošljavanja, nastojimo u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti podići svijest društva", za Poslovni je dnevnik poručila Marija Knežević Kajari, pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava.

Socijalna uključenost
Nadalje, u razgovoru za Poslovni dnevnik iz MRMS-a pojašnjavaju i da je jedan od njihovih ciljeva osvijestiti širu javnost o važnosti integracije osoba s invaliditetom u sve oblike društvenog života, s posebnim naglaskom na zapošljavanje. Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom stvoreni su uvjeti za integraciju osoba s invaliditetom na tržište rada, čime se izravno utječe i na njihovu socijalnu uključenost i opće povećanje kvalitete života.

 

Knežević Kajari

Želimo ukloniti sve prepreke koje društvo stavlja pred osobe s invaliditetom i pružiti im priliku za ostvarenje njihovih potencijala.

Na zapošljavanje osoba s invaliditetom pozitivno je utjecao kvotni sustav zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali i mjere aktivne politike zapošljavanja koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, napomenuo je državni tajnik pri Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić. "Mjerama se osobama s invaliditetom omogućava dodatno obrazovanje, osposobljavanje, samozapošljavanje i sufinancirano zapošljavanje. Tako je tijekom 2016. godine iz evidencije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje zaposleno ukupno 2.853 osobe s invaliditetom (9,18 posto više nego u 2015.), a u mjere aktivne politike zapošljavanja uključeno je ukupno 1,480 osoba s invaliditetom", kazao je.

Senzibiliziranje javnosti
Najčešći problemi s kojima se osobe s invaliditetom u društvu susreću su još uvijek prisutni negativni stereotipi i predrasude, zbog kojih je nužno kontinuirano provoditi afirmativne kampanje i senzibilizirati javnost o mogućnostima i potencijalima osoba s invaliditetom, u čemu aktivno sudjeluje i MRMS. Kao prepreku za zapošljavanje osoba s invaliditetom, poslodavci često ističu nedostatak stručne podrške za prilagodbu radnih mjesta, a to je upravo jedna od usluga koju pružaju centri za profesionalnu rehabilitaciju. "Međutim, želimo istaknuti kako su osobe s invaliditetom vrijedni zaposlenici koji disciplinirano izvršavaju svoje zadatke, rjeđe mijenjaju posao i doprinose poboljšanju međuljudskih odnosa u radnom okruženju", poručio je Pavić.

Nastavio je i da MRMS posebnu pozornost posvećuje daljnjem razvoju i unapređenju sustava profesionalne rehabilitacije i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Mjerama aktivne politike zapošljavanja kao i poticajima koje osigurava Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom nastojimo olakšati pristup tržištu rada osobama s invaliditetom te informirati širu javnost o njihovim radnim mogućnostima i potencijalima.  

Tako je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u 2016. dodijelio 34 milijuna kuna bespovratnih sredstava za sedam zaštitnih radionica za programe otvaranja novih radnih mjesta i održavanje zaposlenosti u istima. Prepreke za zapošljavanje osoba s invaliditetom i dalje postoje, međutim zalaganjem cijelog društva možemo doprinijeti poboljšanju statusa osoba s invaliditetom kao i njihovoj uspješnoj integraciji u svijet rada, poručili su pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava Knežević Kajari i državni tajnik Pavić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close