Tehnološke inovacije i asistivna tehnologija brišu prepreke

Autor: Poslovni dnevnik , 08. lipanj 2017. u 21:59
Radni 'open space' (gore), ulaz je prilagođen osobama s invaliditetom

Poticajnim radnim okruženjem s jednakim prilikama za sve stvaraju uvjete za razvoj temeljen na inovacijama.

Sudjelovanje u projektu ‘Iskustvo zlata vrijedi’ za KING ICT je prilika kako bi se potaknule pozitivne promjene u društvu, ponajviše u pogledu standarda jednakosti koji bi trebao biti važan poput standarda sigurnosti ili zdravlja u radnom okruženju. Uostalom, raznolikost osoba i različitost unutar organizacije, bitan je i uvijek poželjan resurs poslovne okoline KING ICT-a jer potiče inovaciju.

Sudjelujući u ovoj priči, mladi ljudi sada mogu iskoristiti i realizirati svoj potencijal. Iskustvo je važna nadopuna formalnom obrazovanju i može pomoći u izlasku na tržište rada.

“IT zajednica je oduvijek bila otvorena. Tehnološke inovacije i asistivna tehnologija brišu prepreke koje su onemogućavale zapošljavanje osoba s invaliditetom, a te osobe imaju veliki potencijal. Želimo pružiti priliku ljudima koji žele realizirati svoje ideje i potencijale, ali zbog određenih izazova to nisu mogli. Ovaj je projekt još jedan način našeg razvoja kao kompanije u kojoj se njeguju različitosti“, dodao je Petar Karabatić, KING-ov stručnjak za digitalne komunikacije.

Sudjelovanje KING ICT-a u projektu ‘Iskustvo zlata vrijedi’ nije samo deklarativno, već kompanija u svom svakodnevnom životu vodi računa o kolegama, osobama s invaliditetom. Ulaz u zgradu, radni open space i pristup zajedničkim prostorijama poput restorana, prilagođeni su osobama s invaliditetom i povezani liftom. Prema posljednjim brojkama u Hrvatskoj živi nešto više od 500 tisuća osoba s invaliditetom. Riječ je o skupini koja je u određenim slučajevima marginalizirana. Brojni projekti i zakonodavni okviri potiču zapošljavanje osoba s invaliditetom, međutim pomaci su minimalni.

“Jedna od prepreka pri zapošljavanju osoba s invaliditetom su stereotipi i negativan stav uzrokovan društvenim diskursom. Stoga kao kompanija opredijeljena za stvaranje poticajnog radnog okruženja s jednakim prilikama za sve, želimo biti pokretač promjene i razbiti stereotipe s primjerima koji će omogućiti uključivanje osoba s invaliditetom u radne procese “, zaključio je Karabatić.

Također, KING ICT nastavlja suradnju s fakultetima i studentskim inicijativama.

Uspostavljena suradnja s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER), Fakultetom organizacije i informatike (FOI), Tehničkim veleučilištem u Zagrebu, Ekonomskim fakultetom iz Osijeka, RIT-om i VERN-om omogućuje cijeli niz plaćenih praksi i programa stručnog usavršavanja putem kojih mladi mogu steći radno iskustvo komplementarno njihovom obrazovanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close