‘Taoci smo poduzetničkih pothvata nastalih iz nužde’

Autor: Marina Šunjerga/VL , 03. svibanj 2017. u 22:01
Percepcija poduzetništva u Hrvatskoj i dalje je niska/FOTOLIA

Međunarodno istraživanje o poduzetništvu otkriva da se u nas vrlo malo tvrtki osniva zbog dobre poslovne prilike, po čemu smo najgori u EU.

Međunarodno istraživanje Global Entrepreneurship Monitor (GEM) koje se 15 godina provodi u Hrvatskoj pokazalo je već poznate boljke poslovanja u Hrvatskoj, poput loših institucionalnih okvira i loše percepcije poduzetništva u Hrvatskoj, ali i da su zaposlenici hrvatskih tvrtki pokazali veću sklonost inicijativi i poduzetništvu nego zaposlenici tvrtki usporedivih zemalja. 

 

Singer

Koči nas što potencijal poduzetničke aktivnosti radnika ne prepoznaju poslodavci.

Za osiguranje egzistencije
Tako poduzetnička aktivnost zaposlenika u Hrvatskoj iznosi 10,4 što nas svrstava među zemlje poput Austrije i Luksemburga, dok Bugarska ima koeficijent od svega 1,3 po istom kriteriju. Koči nas što taj potencijal ne prepoznaju poslodavci, a ne koristi ga se ni za oblikovanje politika. Istraživanje je pokazalo da samo 2,2 puta više tvrtki poduzetnik pokrene zbog dobre poslovne prilike, a veliki broj kompanija posljedica je svojevrsnog očaja, odnosno samozapošljavanja ljudi koji na drugi način ne bi mogli osigurati egzistenciju.

 

46 posto

misli da poduzetnici imaju visok status u društvu

Hrvatska je po tom pitanju među najlošijima u Europi. Za usporedbu dovoljno je reći da se u Švedskoj 20 puta više tvrtki otvori zbog dobre poslovne prilike na jednu koja se otvori zbog nužde. Moram izraziti određeno razočaranje što su mnoge institucije dizajnirale svoje politike na temelju pretpostavki, a ne na činjenicama. Taoci smo poduzetničkih pothvata pokrenutih iz nužde – komentirala je voditeljica GEM-ovog tima za Hrvatsku, profesorica osječkog Pravnog fakulteta Slavica Singer. Dokazana je loša percepcija poduzetnika u društvu pa tako tek 46 posto ispitanih smatra da uspješni poduzetnici imaju visok društveni status, po čemu je Hrvatska na posljednjem mjestu od 22 članice EU-a. 

 

22 posto

ispitanika u RH želi biti poduzetnikom

Vlada prošla loše
U Irskoj tako misli 84 posto ljudi, a u Njemačkoj više o 79 posto. Vladine politike i ove su godine dobile lošu ocjenu – tek 1,7, a izuzetno je loše ocijenjeno i obrazovanje u osnovnim i srednjim školama. GEM istraživanje obuhvatilo je 66 zemalja koje predstavljaju 85 posto svjetskog BDP-a i 69 posto populacije, a među njima su 22 zemlje Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close