Svjetska dizajnerska senzacija izrasla na Grafičkom fakultetu

Autor: Saša Paparella , 05. ožujak 2015. u 22:00
Vilko Žiljak demonstrira mogućnosti Infrareddesigna/Duško Marušić/PIXSELL

Primjena izuma je ogromna. Od zaštite proizvoda, ambalaže, tkanine, do vojnih odora. Izum se primjenjuje na etiketama, ceradama i diplomama, koje je zbog IC zaštite postalo nemoguće krivotvoriti.

Malo koji hrvatski patent je dobio toliko nagrada kao Infraredesign (IRD). Taj, ljudskom oku nevidljivi dizajn pomoću infracrvenog (IC) otiska, a koji sadrži sve potrebne informacije o proizvodu, dosad je nagrađen 70-tak puta.

Tehnologija osmišljena u istraživačkom timu profesora zagrebačkog Grafičkog fakulteta, Vilka Žiljka, nije ostala u sferi teoretskog, već se široko primjenjuje i u industriji. Primjerice, farmaceutska kompanija Jadranski Galenski laboratorij (JGL) već niz godina koristi IRD za obilježavanje ambalaže na svim svojim proizvodima. S minimalnim troškom IRD olakšava poslovanje i smanjuje rizik od krivotvorenja.  Zahvaljujući toj tehnologiji u dućanima vjerojatno ubuduće više neće biti vidljivog barkoda, koji svojim izgledom opterećuje dizajn proizvoda. Iako će postati golom oku nevidljive, informacije o cijeni i svemu ostalom ipak ostaju zapisane na proizvodu, a skener će ih čitati pomoću kamere koja pokriva i IC dio spektra. 

 

2008.godine

krenuo je projekt Infrareddesign

Mijenjaju materiju
IRD je nastao na temelju doktorskog rada Ivane Žiljak iz 2008. Nastavila je intenzivno raditi na patentu i u posao uključila oca Vilka, sestru Janu i Klaudija Papa. Odlučili su razvijati tu specifičnu mješavinu fizike, matematike, umjetnosti i dizajna, od kojih se izum sastoji. Primjena patenta je ogromna. Zaštita proizvoda, ambalaže, tkanine, vojne odore. Izum se primjenjuje na etiketama, ceradama i diplomama, koje je zbog IC zaštite postalo nemoguće krivotvoriti.

Primjenjiv je i kod dokumenata, gdje je uz fotografiju osobe u pozadini sakrivena još jedna, IC fotografija, i to slikana iz profila, a taj dio je nemoguće iskopirati. IRD tehnologija trebala bi smanjiti i broj krađa automobila, jer će svaki od njih na sebi imati neku, golim okom nevidljivu oznaku. Za sada je jako osjetljiv problem kako napraviti dvije skoro identične boje, pri čemu jednu od njih ljudske oči ne vide, a IC kamera će ju prepoznati. "Materija nosi različite informacije, prema tome kako ih gledamo, s kojim instrumentima. IC promatranje se uvlači u mikroskope, skenere, tiskare, vinarije, operacione sale. Naše je mijenjati materiju da u nju ugradimo informacije koje će se vidjeti s posebnim instrumentima. Mijenjamo materiju u smjeru da napravimo novo stanje i da dodamo informaciju. To je slanje sakrivene poruke. Nove kamere su namijenjene promatranju informacije koja je nanešena samo za promatranje s tim kamerama", kaže Vilko Žiljak.

 

Žiljak

Središnji nam je cilj stvoriti instrumente s kojima promatramo, a potom i mijenjamo prirodu. Dosad su realizirane kamuflažne odore za pustinjsku okolinu, okolinu šume, livade, ceste, oranice i urbane okoline

Njegova se ekipa sprema u Moskvu i Pittsburg s novim modelima vojne odore i kolekcijama blizanaca bojila za izradu dvostrukih sakrivenih informacija u dva spektralna područja. Sa sobom nose IC kamere i nova rješenja detekcije i izrade InfraredGrafike. Potom, koncem ožujka u Zagrebu će se održati konferencija o tisku i dizajnu. Okupit će znanstvenike koji su ušli u temu sigurnosne grafike da pokažu nove primjene i nove programe za postizanje dvostruke, nevidljive, sakrivene slike. Žiljkova će ekipa u travnju na splitskom sajmu oružja i vojne opreme predstaviti Infrared odjeću, a pohodit će i značajna okupljališta inovatora u Ateni, Bombaju, Londonu, Rimu. 

Predmet o inovacijama
"Središnji nam je cilj stvoriti instrumente s kojima promatramo, a potom i mijenjamo prirodu. Dosad su realizirane kamuflažne odore za pustinjsku okolinu, okolinu šume, livade, ceste, oranice i urbane okoline. Novost je označavanje odore na način da sakrivenu grafiku, informaciju vidimo tek s IC kamerom. Izrađuju se bojila s kojima se simuliraju boje u prirodi sa jednakim i različitim svojstvima u vizualnom, ultravioletnom i IC spektru", dodaje Žiljak. Kaže da su njegovi kolege profesori predložili da se osnuje predmet o inovativnosti, odnosno važnosti inovativnog rada kao bazi opstanka. "To je inicijativa za rad kolega s kojima sam desetke godina radio u nastavi na visokim učilištima, kao da su se oslobodili pa traže doradu svojih znanja.

Tehnologija IRD proširila se je i djeluje u zasebnim cjelinama: IR-Grafika, IR-ART, IR-skulptura. Već postoji i stalni postav InfraART djela, slikarstvo s dvostrukim sadržajem. U galeriji u Svetom Ivanu Zelini su umjetničke slike, acrlic na platnu, papiru, keramici. Tamo je nekoliko različitih IR kamera s kojima se promatraju djela i njihov sadržaj izvan dometa golog ljudskog oka. Razvijeno je i novo slikarstvo, nov način prilaza umjetičkog djela, nov način izrade likovnog djela. To slikarstvo je obišlo svijet. U svibnju je velika izložba Nade Žiljak u gradskoj galeriji Saldzburga", najavljuje Vilko Žiljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close