Svijet uvidio vrijednost Tehnixovih rješenja za potpunu reciklažu otpada

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2016. u 22:01
Tvrtka iz Donjeg Kraljevca globalni je lider u razvoju novih tehnologija za postizanje cirkularne ekonomije/Boris Ščitar/PIXSELL

Posebno je zapaženo prošao razvoj MBO-T tehnologije, projekt na kojem je skupina hrvatskih stručnjaka radila više od deset godina.

Po glasovima članova žirija sastavljenog od gospodarskih stručnjaka i novinara, među petoricu kandidata između kojih će čitatelji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika izabrati Gospodarstvenika godine ušao je i Đuro Horvat, direktor i vlasnik Tehnixa iz Donjeg Kraljevca. Kompanija Tehnix globalni je lider u razvoju novih tehnologija kojima se direktno postiže cirkularna ekonomija.

Horvatove inovacije nagrađivane su kao najbolje na mnogim svjetskim sajmovima, a posebno je zapaženo prošao razvoj MBO-T tehnologije, na kojem su razvojno radili više od deset godina. Ove je godine Tehnix sudjelovao na svjetskom natjecanju za poduzetnika godine u Monte Carlu, u organizaciji konzultantske kuće EY. Iako nije osvojio titulu najboljeg, interes za njegovu tehnologiju bio je velik. "Biti pet dana među najboljih 50 poduzetnika svijeta je poštovanje koje se ne može opisati već se mora doživjeti i velika je šansa za globalni iskorak", naglasio je Horvat. To što je prepoznat na međunarodnom tržištu Tehnixu je internacionalno priznanje za izum MBO-T nove tehnologije.

Riječ je o tehnološkoj inovaciji kojom se miješani komunalni osobni otpad, kućni i stambeni otpad potpuno reciklira prema uporabnim vrijednostima i ponovno vraća u industriju kao sirovina ili energija. Organski otpad i biorazgradivi otpad se postupkom biokompostiranja vraća u poljoprivredu. U tom jedinstvenom tehnološkom procesu otpad se umjesto na deponije vodi u tipske tvornice na industrijsku reciklažu, bez bilo kakvog negativnog utjecaja na okoliš, zagađenja zraka, vode i zemlje.  Tehnix je izgradio puno tvornica širom svijeta koje trajno dobro funkcioniraju, oslobađaju milijune tona otpada koji se ne odlaže na deponije, već se ponovno vraća kao sirovina u industriju iz koje nastaju proizvodi nove generacije za potrebe globalnog tržišta.

Uspješni primjeri implementacije te tehnologije održivog gospodarenja otpadom u Hrvatskoj su Prelog i Krk. "Sve je više interesa za našu tehnologiju i u tom smjeru počeli smo s izgradnjom manjih postrojenja – sortirnica, no i to je već veliki korak naprijed. Najbitnije je da prepoznajemo gospodarsku vrijednost komunalnog otpada", kaže Đuro Horvat. Tehnix radi tvornice po Europi, imaju interesente iz cijeloga svijeta za MBO-T tehnologiju. Lani su ostvarili 178,3  milijuna kuna prihoda i 2,5 milijuna kuna neto dobiti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close