Sveta Nedelja i Kostrena nacionalni prvaci poduzetničke razvijenosti

Autor: Darko Bičak , 18. veljača 2018. u 22:01
Radwan Joukhadar, vlasnik Medical Intertradea/Jurica Galoić/PIXSELL

U Top 25 jedinica prema vrijednosti indeksa razvijenosti je 10 gradova i 15 općina, od kojih su dva županijska središta, Dubrovnik i Zagreb.

Iako je Hrvatska teritorijalno podijeljena na 556 gradova i općina, samo njih 63 je svrstano u razvijene, tzv. VIII. razvojnu skupinu teritorijalnih jedinica prema vrijednosti indeksa razvijenosti, od čega su 34 grada i 29 općina.  Prema analizi Fine, udio poduzetnika čije je sjedište u jednom od ta 63 grada i općina čini čak 67% nacionalnog broja poduzetnika, 66,5% ukupno zaposlenih, 74,3% nacionalnog prihoda i 77,1 posto ukupne dobiti u Hrvatskoj.

Ako se iz rezultata najrazvijenijih gradova izuzmu rezultati poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu, udio je znatno manji: 33,7% u broju poduzetnika, 28,5% u broju zaposlenih, 25% u ukupnom prihodu te 25,3 % u dobiti razdoblja, ali je još uvijek veliki s obzirom na to da je riječ o 62 grada ili općine od njih 556.  U Top 25 jedinica u VIII. skupini prema vrijednosti indeksa razvijenosti je 10 gradova, od kojih su dva županijska središta, Dubrovnik i Zagreb, i 15 općina, među kojima je i Kostrena, koja ima najveći indeks razvijenosti u Hrvatskoj i to 117,84, za 2016. godinu.

U Kostreni je sjedište imalo 137 poduzetnika s 537 zaposlenih. Na drugom je mjestu prema indeksu razvijenosti Medulin, 116,88, s 480 poduzetnika i 754 zaposlena, koji su u 2016. ostvarili 456,4 milijuna kuna prihoda i 15 milijuna dobiti.  Prema kriteriju indeksa razvijenosti na trećem je mjestu Zagreb, 116,56, a na četvrtom Dubrovnik, s 2006 poduzetnika i 11.021 zaposlenih, s ostvarenim prihodom od 6,4 milijarde kuna.

 

117,8 indeks

razvijenosti ima općina Kostrena i po tome je na mjestu br. 1

Mali grad, velik potencijal
Analiza rezultata poduzetnika sa sjedištem u jednom od 25 gradova i općina pokazala je da su prema prihodu po zaposlenom najbolji rezultat ostvarili poduzetnici u Svetoj Nedelji, u iznosu od 1,2 milijuna kuna. Tom je rezultatu najviše je pridonio velika kompanija – Medical Intertrade u vlasništvu vukovarskog Sirijca Radwana Joukhadara. Upitan zašto je baš taj grad odabrao za razvoj svog biznisa, Joukhadar kaže:  "Sveta Nedelja je mali grad s velikim potencijalom, kako danas tako i prije 20 godina kada sam odlučio preseliti se iz Zagreba. Izvrsno je prometno pozicionirana što je bitno jer mi opskrbljujemo cijelo hrvatsko tržište. Idealna je za širenje poslovnih kapaciteta s obzirom na to da grad konstantno ulaže u širenje industrijske zone i prepoznaje poduzetnički duh".

Vlasnik Medical Intertradea najponosniji je na stabilan i konstantan rast gdje, kaže, vođen vizijom dobrog partnera i poslodavca, od tek dva radnika prije 28 godina, danas zapošljava njih 700 u svoje tri tvrtke. Kao najveće izazove u poslovanju ističe sve više standardi poslovanja s jedne strane, ali i financijska nepredvidivost s druge. "Samo konstantno ulaganje u modernizaciju i ljude može povećati konkurentnost  i efikasnost na tržištu, no financijska nepredvidivost tržišta u tome nas usporava", otvoreno će Joukhadar. A iz same Svete Nedjelje pojašnjavaju da je tajna uspjeha njihovog grada u usklađivanju potreba građana, žitelja i poduzetnika s projektima koje Grad provodi i planira provoditi, uz maksimalno izlaženje u susret svim poduzetnicima. 

Bitna je kvaliteta života
"Kada govorimo o razvoju, bitno je istaknuti da se velika sredstva ulažu u izgradnju kanalizacijske mreže koja je neophodna za rad i život, kao i prometnu infrastrukturu koja između ostalog uključuje i izgradnju velikog rotora na silasku s autoceste Bregana – Lipovac (A3). U daljnjem razvoju Grad planira podići kvalitetu života svojih žitelja kroz mnogobrojne projekte koji su  započeli ili su u pripremi. Tako se već krenulo s Energetskom obnovom Osnovne škole Sveta Nedelja i područnog objekta iste u Kerestincu, a koja se dijelom financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U planu je obnova i proširenje dječjih vrtića, gradnja novog objekta dječjeg vrtića, uređenje centra grada, a planira se i gradnja bazena čime bi dodatno poveći kvalitetu sadržaja za naše građane", kazao nam je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close