Subvencioniranim kreditima i posebnim programima potičemo razvoj ruralnog kraja

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2016. u 22:00
Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije

Župan Primorsko-goranske županije, najavljuje nove poduzetničke kredite te govori o važnosti Ureda za mlade PGŽ-a, projektima u obrazovanju i sustavima skrbi za ugrožene građane.

Župana Primorsko-goranske županije, Zlatka Komadinu, upitali smo na koji način Županija pomaže ruralnim područjima, mladima, nezaposlenima te starim i nemoćnima osobama.

Na koji način Primorsko-goranska županija pomaže općinama i gradovima u ruralnom razvoju?
Županija putem svoga Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj provodi niz programa na ruralnim područjima. Cilj svih programa je stvaranje uvjeta za ostanak mladih u ruralnim područjima i podizanje standarda života stanovnika, ali i podizanje standarda turističke ponude u ruralnim područjima. Programi kreditiranja 'Kvarner family' namijenjeni su pružateljima usluga smještaja u domaćinstvima, uz subvenciju sa 4 postotna poena, a dodatno se subvencionira kamata sa 1 postotnim poenom za Gorski kotar i otoke Ilovik, Susak Unije i Vele i Male Srakane. Pokrenuli smo program kreditiranja 'Poduzetnik u poljoprivredi', a u pripremi su i programi kreditiranja 'Poduzetnik u PGŽ 2016', 'Poduzetnik u turizmu 2016' i 'Poduzetnik u šumarstvu i drvnoj industriji'.

Što Županija radi za mlade ljude u zajednici?
Županija direktnim pristupom doprinosi kroz program 'Ured za mlade PGŽ' kojim je započet proces stvaranja jedinstvenog institucionalnog okvira za politike mladih, a koji se bazira na mreži informativno-edukacijskih punktova rasprostranjenih na razini Županije. U 2015. s radom je započeo prvi informativno-edukacijski punkt u Rijeci na kojem je do kraja 2015. održano ukupno 60 događanja vezanih za mlade. Bitno je naglasiti da je Upravni odjel za socijalnu politiku i mlade u 2015. rasporedio sredstva Općini Lovran za uređenje prostora kako bi se pokrenuo informativno-edukacijski punkt.

Koji su planovi na razini Županije za zaposlenje mladih ljudi?
Jedan od ciljeva Ureda za mlade PGŽ je stvoriti efikasne temelje za osmišljavanje, testiranje i pokretanje inovativnih društveno poduzetničkih poslovnih modela u kojima će mladi voditi glavnu riječ. Upravni odjel je u partnerstvu sa Općinom Lovran započeo projekt uređenja Društvenog doma za mlade u naselju Lovranska kao i projekt uređenja Multifunkcionalnog doma za mlade u Gomirju koji predstavlja jedinstveni društveno-poduzetnički projekt na razini Republike Hrvatske. Financirano je i pokretanje edukativnih programa koji se baziraju na praktičnim radionicama s ciljem edukacije mladih za osmišljavanje i održavanjem web stranica.

Koje projekte u dijelu socijalnih usluga bi izdvojili u proteklih godinu dana?
Prvi projekt koji bi izdvojili je unapređenje i podizanje standarda kvalitete pruženih usluga i smještajnih kapaciteta u Domu za starije osobe Volosko. Svečano je otvorena novouređena zgrada Doma u kojoj je smješten 31 korisnik. Također smo uredili i prvi kat B zgrade u Domu za starije osobe Kantrida, a u suradnji s lokalnim partnerima povećan je obuhvat izvaninstitucijskih oblika skrbi. Preko Dnevnog centra za rehabilitaciju 'Slava Raškaj' organizirano je pružanje logopedskih usluga djeci s područja Gorskog kotara, a sufinancirani su i rad sustava 'Halo pomoć' Doma za starije osobe Kantrida, rad dnevnog boravka Doma za odrasle osobe Turnić u Rijeci i rad programa prihvatilišta za beskućnike 'Ruže Sv. Franje'. Osim toga sufinanciran je i rad dnevnog boravka za beskućnike 'Družbe sestara milosrdnica Sv. Vinko Paulski' u Rijeci, rad Caritasovog doma Svete Ane za žene i djecu-žrtve obiteljskog nasilja te rad 25 programa i projekata neprofitnih organizacija.

Koje projekte u školstvu bi izdvojili kao bitne u proteklih godinu dana?
Tijekom 2015. Županija je osigurala sredstva za projekte u školstvu – (su)financiranje radova na sanaciji, rekonstrukciji, preuređenju i dogradnji osnovnih i srednjih škola na području županije. U suradnji s HOK-om i drugim subjektima 2007. je započeo projekt Stipendiranja učenika srednjih škola deficitarnih obrtničkih zanimanja. Županija je također učenicima sa teškoćama u razvoju osigurala 63 pomoćnika u nastavi.

Komentirajte prvi

New Report

Close