Stvaraju kućicu za odmor od otpadne plastike

Autor: Lucija Špiljak , 24. studeni 2019. u 11:30
Kućica inovatora supružnika Šincek u Nürnbergu

Njihova inovacija ne samo da je oduševila posjetitelje, već su počeli pregovore o suradnji s poduzećima koja posluju u više europskih država, kao i s domaćima.

Samostalna kućica od otpadne plastike novi je proizvod supružnika Josipa i Monike Šincek iz varaždinske tvrtke Tipos Resurs, za koji su na nedavnom Međunarodnom sajmu inovacija u Nürnbergu (IENA) osvojili zlatno odličje, glavnu nagradu Europske asocijacije inovatora (AEI) i Veliku nagradu organizatora sajma.

Njihovo poduzeće bavi se oporabom plastike i već gotovo 10 godina rade na rješenju za plastiku koju je nemoguće reciklirati, što uključuje recikliranje postupcima mljevenja, sabijanja, aglomeriranja. "Željeli smo u poduzeću postići 100%-tnu oporabu otpadne plastike i ukloniti odlaganje na odlagališta", kažu supružnici. Prvi put su predstavili svoje materijale u listopadu lani u Zagrebu na Međunarodnoj izložbi inovacija (Arca) gdje su osvojili zlato, a niz sjajnih odličja nastavili su u Ženevi, SAD-u i Istanbulu.

 

10 godina

u tvrtki Tipos Resurs rade na rješenju plastike koju je nemoguće reciklirati

"Nakon sajmova odlučili smo zbog pozitivne reakcije okoline proizvesti nešto konkretno od prezentiranog materijala. Odlučili smo napraviti malu kuću za odmor za sajam u Nürnbergu, koji je jedan od najstarijih sajmova inovacija te dobra podloga za ostvarivanje potencijalnih poslova", kažu Šinceki. Njihova inovacija ne samo da je oduševila posjetitelje, već su počeli pregovore o suradnji s poduzećima koja posluju u više europskih država, kao i s domaćima. Željeli bi se, otkrivaju, razviti u Hrvatskoj pa im sad interes stranih investitora nije primaran.

"Planiramo razvijati projekt do kraja u vidu izgradnje kućica i sličnih objekata te ograda, bukobrana i pregrada, pri čemu je bitno naglasiti da je materijal nakon rušenja moguće ponovo koristiti u istu svrhu. Cilj nam je uspostaviti linijske proizvodnje u naredne dvije godine, od postave postrojenja, standardiziranja proizvodnje i materijala, atestiranja do izgradnje", zaključuju Monika i Josip Šincek. 

Komentirajte prvi

New Report

Close